Fogmosás A-tól Z-ig

0
1044
Tévhit, hogy az alma elfogyasztása pótolja a fogmosást. Fotó: Pixabay

Dr. Hajdú László-Imre cikkében olyan kérdésekre adott választ, melyek sokunkat foglalkoztatnak, de nem mindig tudjuk, mi a helyes válasz.

A) Naponta hányszor kell fogat mosni?

A fő étkezések után, tehát naponta háromszor fogat kell mosni. Ha nem jön össze a napi három alkalom, akkor törekedjünk arra, hogy reggel és este mossunk fogat. A reggeli fogmosás azért fontos, mert akkor szabadulunk meg az éjszaka folyamán keletkezett lepedéktől. Az esti azért kötelező és nagyon fontos, mert napközben rengeteg lepedék rakódik le a fogakra, és éjjel sokkal kevesebb nyál termelődik. Következetesen, az ételmaradékokban gazdag lepedék táplálékot szolgáltat az elszaporodó baktériumoknak, amelyek a szuvasodásért felelősek.

A) Mennyi ideig kell fogat mosni?

Egyénenként változik: vannak lassabb emberek, akiknek több időt vesz igénybe, és vannak fürgébbek, akik gyors mozdulatokkal, rövidebb idő alatt is alaposan megmossák a fogaikat. A fürgébbeknek is legalább egy percet kell szánni a felső fogak és még egyet az alsó fogak tisztítására (mindkét fogív esetén a külső, belső és rágófelszínek tiszítására). A fogközök tisztítására további időt kell szánni.

B) Reggeli előtt vagy után kell fogat mosni?

Ideális esetben előtte és utána. Reggeli előtt azért, hogy a fogakról lemossuk az éjszaka során keletkezett lepedéket. Reggeli után pedig azért, hogy lemossuk a reggeli elfogyasztásával keletkezett lepedéket és eltávolítsuk az ételmaradékokat. Arra nagyon figyeljünk, hogy a fogmosás és a reggeli elfogyasztás, illetve a reggeli elfogyasztása utáni fogmosás között teljen el legalább 10-15 perc. Közvetlenül fogmosás után vagy rögtön az étkezést követően a fogzománc felülete nagyon sérülékeny, és szükséges valamennyi idő, hogy beálljon az egyensúlyi állapot.  

C) Étkezések után mennyi idővel érdemes fogat mosni?

Nem jó sietni a fogmosással, a fő étkezések után körülbelül 10-15 perc elteltével ajánlatos fogat mosni. Ha savas étellel (savanyúság, citrusféle stb.) vagy itallal (szénsavas üdítőitalok, limonádék) zártuk az étkezést, még ennél is többet kell várni, ugyanis a savas kémhatású ételek fellazítják, sérülékennyé teszik a fogzománc felszíni rétegét. Ebben a néhány perces időszakban csökken az zománc ellenállása a mechanikai behatásokkal, például a fogkefés tisztítással szemben, és sokkal több kárt okozunk a fogainknak, mint hasznot. Savas ételek vagy italok fogyasztása után érdemes inni egy nagy pohár vizet, és legalább 20 percet várni a fogmosással.

CS) Igaz, hogy egy alma elrágcsálásával „ki lehet váltani” egy fogmosást?

Nem igaz. Az alma, akár a legtöbb gyümölcs, savas ételnek számít, tehát tévhit, hogy az alma elfogyasztása pótolja a fogmosást. Sőt, nem ajánlatos alma fogyasztása után közvetlenül fogat mosni.

D) Van olyan élelem, ami után nem kell feltétlenül fogat mosni?

Igen, a zsíros vagy olajos ételek. Például a csonthéjas magvak (mandula, pisztácia, dió, kesudió, mogyoró), növényi olajok vagy állati eredetű zsírok. Ezen ételek nem savasak és nem (vagy csak kis mennyiségben) tartalmaznak cukrot, állaguknál fogva képesek mechanikailag is tisztítani és bevonni egy vékony védőréteggel a fogakat. 

DZ) Kell-e vízzel öblögetni fogmosás után?

Megoszlanak a szakmai vélemények ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Fogmosás közben feltétlenül szükséges legalább egyszer egy nagyot öblíteni, hogy eltávolítódjanak az ételmaradékok és a sok hab. Az utolsó sikálásokkal képződő habot is ki kell köpni, de nem feltétlenül kell utána öblíteni. Ha így cselekszünk, akkor a szájban marad a fogkrém hatóanyagainak egy része, és hosszabb ideig ki tudják fejteni jótékony hatásukat.

DZS) Lehet rosszul is fogat mosni?

Sajnos igen. Számos példa van erre: a fogorvosi rendelőben alapos szemügyre vételkor derül ki, hogy ki mennyire alaposan mos fogat, illetve melyek azok a felszínek, ahol a rendszeres fogmosás ellenére is megtapad vagy akár megkövesedik a lepedék. A rosszul vagy nem elég hatékonyan elvégzett fogmosás enyhe következménye az ínygyulladás, a zománcszuvasodások, súlyosabb szövődménye pedig az ínyvisszahúzódás, a fogágybetegség vagy a mély szuvasodások. Arra is számos példa van, hogy a túlbuzgóság (pl. a nagyon nagy erővel végzett fogmosás vagy a káros, vízszintes irányú mozdulatok sokasága) miatt károsodik bizonyos személyeknek a hámtapadása (az a vonal, ahol a fogak találkoznak a foghússal).

E) Melyek azok a felületek, amelyekről gyakran elfeledkezünk fogmosáskor?

Általában azok a felületek maradnak ki, ahová nehezebb hozzáférni a fogkefével, vagy az egyén nem ismeri az illető felület hatékony fogmosási technikáját. Tapasztalataink alapján általában a következő felületek maradnak lepedékesebbek: a leghátsó őrlőfogak szinte mindegyik oldala, az alsó és felső metszőfogak hátsó (szájüreg felé tekintő) felületei, a kevésbé elérhető fogak nyaki területe és szinte mindegyik fogköz.

É) A fogakat borító lepedék látható?

A lepedék egy vékony, filmszerű, áttetsző réteg, de egyes ételek (sötét színű bogyós gyümölcsök), italok (feketekávé, fekete tea, vörösbor) vagy gyógyszerek (metilén kék tartamúak) láthatóvá tehetik. Óvatos kapargatással (pl. fogvájó segítségével) is ellenőrizhető a mennyisége. A fogorvosi rendelőben lepedékfestő anyaggal teszik láthatóvá a lepedéket, de ez akár otthon is elvégezhető. A lepedékfestés kettős célt szolgál: tökéletesíti a professzionális higiénizálás menetét, másrészt a páciens is tisztán láthatja, melyek azok a területei, amelyeket alaposabban kell tisztítania az otthoni fogmosáskor.

F) Hol lehet beszerezni a lepedékfestőt?

Többféle változatban és kiszerelésben is kapható: tabletta, paszta, szivacs stb. A nagyobb, jól ellátott gyógyszertárak, drogériák és fogászati anyagokat forgalmazó cégek kínálatában általában megtalálható (románul: tablete relevatoare de placă, angolul: plaque disclosing tablets).

G) Mi köze a pH-nak a fogmosáshoz?

A pH-érték egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Étkezéskor nagyban módosul a száj pH-ja, annak függvényében, hogy mit is ettünk. A 7-esnél kisebb pH-érték savas irányba történő elmozdulást jelent: a savas közegben elkezdődik az ásványi anyagok fogzománcból történő kioldódása. Ez nem egy visszafordíthatatlan folyamat, az ásványi anyagok vissza is tudnak épülni, csupán törekedni kell arra, hogy a fogak ne maradjanak tartósan a savas pH-értékek szintjén. Mivel a tiszta víz pH-értéke semleges, ajánlatos egy nagy pohár vízzel zárni minden étkezését vagy a szájat öblíteni, és várni egy keveset a fogmosással.

GY) A fogaink egészségének megőrzése érdekében elég csak fogat mosni?

Nem, a fogmosás önmagában nem elégséges. A rendszeres és hatékony fogmosás az első és a legalapvetőbb feltétele annak, hogy egy életen keresztül megőrizzük a fogaink épségét. A fogmosáson túl figyelni kell arra, hogy mit és mikor eszünk: pl. kerülni kell a szénhidrátokban gazdag, tapadós ételeket. A fogmosás mellé be kell iktatni a fogközök gyakori tisztítását. A fogak épségének megőrzése érdekében, évi két alkalommal el kell menni fogászati szűrővizsgálatra, illetve igényelni kell professzionális higiénizálást. A szuvasodással szemben fel lehet vértezni a fogakat jó minőségű fogkrémek és különböző ásványi anyag komplexek használatával, illetve rendszeres D vitamin-adagolással.

H) A fogközöket mivel lehet tisztítani?

A fogközökben felhalmozódó lepedéket nem lehet fogkefével eltávolítani. A fogközök tisztítására speciális eszközök állnak a rendelkezésünkre: fogpiszkáló, fogselyem, interdentális fogkefe, szájzuhany.

I) Milyen szempontok szerint válasszunk fogselymet?

Többfajta fogselyem kapható: viaszolt, nem viaszolt, bolyhos, kombinált, nedvesség hatására dagadó, keskenyebb, szélesebb, cérnaszerű stb. A fogselyem egy viszonylag olcsó termék, ennek tükrében érdemes többfajtát megvásárolni, és a tapasztalat alapján eldönteni, hogy melyik a legcélravezetőbb. Néhány szempont a döntésben: lehessen könnyen átvezetni a kontaktpontokon, tisztítsa alaposan a fogközöket, ne szakadjon túl könnyen, ne sértse a fogínyt.

J) Mi az interdentális fogkefe?

Az interdentális fogkefe a fogközök vagy fogak közti rések tisztítására kifejlesztett speciális fogkefe. Alakjánál és méreténél fogva egy ideális segédeszköz a különböző szélességű fogközök tisztítására. Használható még a rögzített fogszabályozó készüléken vagy a különböző fogpótlásokon felhalmozódó lepedék eltávolítására is.

K) Mi a szájzuhany?

A szájzuhany egy szájhigiéniai segédeszköz. A legegyszerűbb modellek a vízcsapra szerelhetők, melyek a vezetékes víz nyomásának segítségével tisztítják a fogközöket. Vannak modernebb változatok is, amelyek akkumulátorral működnek és állítható erősségű, pulzáló vízsugarat bocsátanak ki. A szájzuhany segítségével nemcsak a fogközök tisztíthatók hatékonyan, hanem a fogak sima felületei is illetve masszírozni lehet a foghúst, ami által javul a terület vérkeringése.  

L) Mi a különbség a hagyományos fogkefék között?

A hagyományos fogkefék piacán hatalmas a választék. A fogkefék különbözhetnek egymástól a nyél kialakításában, a fej nagyságában, a sörték számában, méretében, keménységében, illetve anyageredetében. Vannak speciális fogkefék is, pl. rögzített fogszabályozó készüléket viselő személyek számára vagy nagyon kis fejű, ún. unidentáris fogkefék. A megfelelő fogkefe kiválasztása előtt érdemes kikérni a fogorvos véleményét, aki ismerve a paciens fogazati státusát és igényeit, egyénre szabott ajánlatot tud javasolni.

LY) Milyen méretű hagyományos fogkefét válasszunk?

Olyan méretű fogkefét válasszunk, amivel a leghatékonyabban tudjuk megtisztítani az összes fogunkat. Általában a kisebb fejű és hosszú nyéllel rendelkező fogkefével könnyen el lehet érni akár az utolsó őrlőfog hátsó felszínét is.

M) Milyen gyakran kell fogkefét cserélni?

Egyénenként változik, hogy mennyi ideig képes egy fogkefe hatékonyan eltávolítani a lepedéket a fogakról. Vannak egyének, akik két-három hét alatt elhasználnak egy fogkefét, míg mások több hónapos használat ellenére is megőrzik a fogkefék hatékonyságát. Nagyon egyszerű leellenőrizni bárkinek, hogy a saját fogkeféje még használható-e. Egyszerűen meg kell a nézni a sörték állását/párhuzamosságát elölről, illetve oldalról. Ha a sörték már „szétnyíltak”, akkor valószínűleg már nem tisztít hatékonyan. A fogkefe élettartama meghosszabbítható, ha használat után alaposan megtisztítjuk folyó víz alatt és hagyjuk tökéletesen kiszáradni. Az lenne az ideális, ha mindenkinek két fogkeféje lenne: miközben az egyik használatban van, a másik már száradna a következő fogmosásra. Ezzel a rendszerrel mindig kéznél lenne egy száraz fogkefe. Bizonyos fertőző betegségekből való felépülés után érdemes a fogkefét újra cserélni.

N) Klasszikus vagy elektromos fogkefe?

A fogmosás olyan, mint a kézírás: egy társadalom technológiai fejlettségi szintjétől függetlenül, mindenkinek meg kell tanulni helyesen fogat mosni hagyományos fogkefével, akárcsak kézzel írni. A tanulási folyamat hosszú, de megéri. Egy helyes, klasszikus fogmosási technika elsajátítása és következetes gyakorlása nagyban fejleszti a gyermek finommotorikus mozgáskészségeit. A klasszikus fogkefe mellett szóló további érvek: olcsó, kevés helyet foglal el és mindig elérhető. Az elektromosfogkefe mellett is több érv szól: egy profi gép nagyon hatékonyan tisztít, nem túl jó kézügyességű embereknek is adott a lehetőség az alapos szájhigiéniára, olyan tisztító mozgásokat is nyújt, amelyek szinte kivitelezhetetlenek kézmozdulatokkal. Fontos megjegyezni, hogy az elektromos fogkefe felületes használata éppen annyira hiábavaló, mint a hagyományos fogkefék nem megfelelő használata. Ha elektromos fogkefe mellett döntünk, érdemes alaposan átböngészni a használati útmutatót és kikérni egy szakember tanácsát is.

NY) Miben más a fogmosás elektromos fogkefével?

Sok eltérés van: az első eltérés a hagyományos fogmosással szemben, hogy az elektromos fogkefét nem kell olyan erővel nyomni, mint a hagyományos fogkefét. Több modellbe már beépítettek nyomásérzékelőt, ami egy speciális hanggal jelzi, ha túl erős a nyomás a forgófejen. Az ínytől a fogak irányába történő függőleges, ún. sepregető mozdulatok helyett az elektromos fogkefe fejét a fog egyes felületeire kell ráhelyezni, modellenként változó szögben és lassú mozdulattal végigvinni a fogakon, azok külső, belső és rágófelszínein. A rágófelszínek hatékony tisztítása érdekében többször szöget kell váltani, hogy a sörték elérjék a fogfelszín legmélyebb pontjait is. Egy alapos fogmosásnak legalább két percig kell tartania elektromos fogkefével is.

O) Milyen elektromos fogkefét válasszunk?

Ez legalább annyira összetett kérdés, mint bármelyik más elektronikus eszköz kiválasztása esetén. Vásárlás előtt érdemes piackutatást végezni, átböngészni a honlapokat, nem utolsósorban kikérni egy szakember véleményét. Általánosságban elmondható, hogy érdemes egy jó minőségű, több funkcióval rendelkező, magasabb árkategóriájú elektromos fogkefét választani. A klinikai tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsó árfekvésű elektromos fogkefék hatékonysága megkérdőjelezhető. Fontos figyelembe venni azt is, hogy az elektromos fogkefék feje lényegesen többe kerül, mint egy jó minőségű klasszikus fogkefe. Tehát a kezdeti befektetésen túl folyamatosan magas fenntartási költségekre kell számítani.  

Ö) Mi a különbség az egyes fogkrémek között?

A fogkrémek is nagyon nagy választékban állnak rendelkezésünkre. Elsősorban az összetételben, illetve a hatóanyagokban kell keresni a különbséget az egyes termékek között. Több szempont szerint is osztályozhatjuk a fogkrémeket: vannak fluorban gazdag és fluromentes fogkrémek; egyes fogkrémek inkább a fogzománcot tisztítják és erősítik, mások inkább az íny egészségét táplálják; a fogkrémek többsége mentolt és kámfort tartalmaz, a homeopátiás kezelések alatt álló paciensek mentol- és egyéb illóolajmentes fogkrémet is beszerezhetnek; az üzletláncokban megvásárolható fogkrémek klasszikus fogkrémeknek, míg a kizárólag gyógyszertárakban kapható fogkrémek gyógyszertári készítményeknek minősülnek; korosztályonként változó összetételű és ízvilággal rendelkező fogkrémek közül lehet választani, és nem utolsósorban bizonyos betegség- vagy rizikócsoportok számára készült, speciális hatóanyagokkal társított fogkrémek is elérhetőek a piacon (pl. intenzíven tisztító fogkrém, chlorhexidin tartalmú fogkrém, gyógynövénykivonatokat tartalmazó fogkrém, remineralizáló fogkrém, aktív szenet tartalmazó fogkrém stb.). Egy szempontot ajánlott figyelembe venni az aktuális fogkrém kiválasztásánál: lehetőség szerint váltogatni kell a fogkrémeket, hogy megelőzzük a szájüregi kártékony baktériumok rezisztenciájának a kialakulását. 

P) A nyelvet külön meg kell tisztítani?

Igen. A lepedék a nyelven is bőségesen lerakódik, és ezért a nyelvet is időnként érdemes megtisztítani. Egyes fogkefék fejének a hátoldalán van nyelvtisztításra alkalmas felület is, de a kereskedelemben kapható speciális eszköz a nyelv tisztítására. Egy tiszta kiskanállal is le lehet kaparni a lepedéket a nyelvről. Figyelem, aki először próbálja, könnyen öklendezhet ettől a művelettől.

R) Mit kell tenni, ha alapos fogmosás után is szájszagot érez?

A kellemetlen szájszagnak több oka is lehet, ezek közül az egyik leggyakoribb a kezeletlen fogszuvasodás vagy annak következménye, a fogbél elhalása és felülfertőződése. Első körben érdemes felkeresni a fogorvost egy aktuális röntgenfelvétellel. Ha a fogorvos kizárt vagy kikezelt minden lehetséges gócot és továbbra is megmaradt a szájszag, akkor a családorvos vagy egy belgyógyász szakorvos irányába kell továbblépni. A kellemetlen szájszag tünete lehet egy sor más fül-orr-gégészeti, emésztőrendszeri, légzőszervi vagy anyagcsere-betegségnek, de társulhat bizonyos típusú diétákhoz is. Soha ne szégyellje elmondani fogorvosának vagy családorvosának, hogy kellemetlen szájszagot érez, mert az esetek többségében könnyen orvosolható ez a zavaró tünet.

S) Mit kell tenni, ha fogmosás alatt vérzik az ínye?

Az egészséges fogíny, helyes fogmosás közben nem szabad vérezzen. Ha vérzik a fogíny fogmosás közben, akkor feltétlenül fel kell keresni egy fogorvost, aki a klinikai vizsgálat alapján eldönti, hogy ínygyulladásról (esetleg előrehaladottabb fogágybetegségről) van szó vagy sem. Helytelen fogkefeválasztás (túl durva sörte) vagy rossz fogmosási technika (túl erős nyomás, vízszintes mozdulatok) is fogínyvérzéshez vezethetnek. Néhány ritkább belgyógyászati betegségnek is tünete a fogínyvérzés. A fogínyvérzést mindig komolyan kell venni és bizalommal kell a kezelőorvoshoz fordulni.

Dr. Hajdú László-Imre

(Az írás nyomtatott változata megjelent a Vasárnap 2018. 43., 44., 45., 48. és 52-es számaiban.)