Jelnyelven is követhető a pápa Úrangyala imádsága és az általános kihallgatás

0
1379
Fotó: Vatican News

Húsvétkor, április 4-én indult a Kommunikációs Dikasztérium „Senki sem kirekesztett” elnevezésű projektje. Ennek keretében a Vatican News YouTube-csatornáján élő közvetítésben elérhetők lesznek a pápa beszédei LIS (olasz jelnyelvi) fordításban, valamint felvételről ASL (amerikai jelnyelvi) fordításban.

„Megismétlem, hogy megfelelő és mindenki számára hozzáférhető eszközöket kell biztosítani a hit átadásához. Remélem azt is, hogy ezeket lehetőleg ingyenesen teszik elérhetővé azok számára, akiknek szükségük van rá, új technológiák révén is, amelyek mindenki számára fontosnak bizonyultak e világjárvány idején”. Ferenc pápa a 2020-as Fogyatékkal élő személyek világnapjára írt üzenetében megfogalmazott felhívása alapján a Szentszék Kommunikációs dikasztériuma elindítja a „Senki sem kirekesztett” elnevezésű kezdeményezést.

Külön YouTube csatornát szentelnek a kezdeményezésnek

Ez egy olyan szolgáltatás, amely hozzáférést kínál a kommunikációs fogyatékossággal élő emberek számára a szerdai pápai általános kihallgatások és az Úrangyala, a Regina Coeli imádságok követéséhez, amelyek ingyenesen elérhetők lesznek a Vatikáni Rádió (Vatican News) YouTube-csatornáján. Élő közvetítésben elérhetők lesznek a LIS (olasz jelnyelv) fordításban https://e.va/lis és egy másik csatornán utólagosan az ASL (amerikai jelnyelv) fordításban https://e.va/asl.

A kezdeményezés, amely április 4-én, vasárnap indult az Urbi et Orbi húsvéti üzenettel, kísérleti jellegű és egy évig tart, abban a reményben, hogy rendszeres szolgáltatássá válik majd több nyelven. A kommunikációs fogyatékossággal élők akadálymentességét szolgáló YouTube-csatornával együtt a következő hónapokban létrejön egy, az érzékszervi fogyatékossággal élők számára hozzáférhető telefonos alkalmazás, amely lehetővé teszi a vatikáni médiatartalom átfogó használatát, különös tekintettel a látássérült és vak emberekre, a kommunikációs fogyatékosságokkal élőkön túl. A jelnyelvre fordítást Veronica Donatello nővér koordinálja, aki az olasz püspöki konferencia fogyatékkal élők lelkigondozásával foglalkozó szolgálatának vezetője.

Nemzetközi együttműködés eredménye a jelnyelv projekt

A projekt a milánói Siketek Intézetének, a CBM Olaszország-Keresztény missziók a vakokért a világban szervezete, a Freunde von Radio Vatikan (a Vatikáni Rádió Barátai) és a chicagói Borgia Szent Ferenc Siketek Központjának a pénzügyi támogatásával jött létre. Ahogyan ez már 2020 Húsvétján is megvalósult, idén is az olasz püspöki konferencia TV2000 csatornájával együttműködve követhető lesz a húsvéti Triduum szertartásainak olasz jelnyelvű fordítása a YouTube LIS csatornán.

Forrás: Vatican News