Az imában kimondott szavak kézen fognak minket

Ferenc pápa szerdai katekézise

0
1175
Fotó: Vatican Media

Az imádságról szóló katekézis sorozata harmincadik fejezetében Ferenc pápa a szóbeli ima tartalmáról és jelentőségéről beszélt a bevezetőben felolvasott 130. zsoltár tanítása jegyében: „A mélységből kiáltok, Uram, hozzád, Uram, halld meg a szavam! Füled figyeljen fel könyörgő szavamra! Remélek az Úrban, benne remél lelkem, és bízom a szavában. Lelkem várja az Urat, jobban, mint az őr a hajnalt, várja Izrael az Urat”.

Az ima párbeszéd Istennel, bizonyos szempontból minden teremtmény párbeszédet folytat az Istennel – kezdte beszédét a pápa. Az emberben az ima szó lesz, fohász, ének, költészet. A testté lett isteni Szó és minden ember testében a szó Istenhez tér az imádságban. A szavak a mi teremtményeink, de anyáink is, amennyiben alakítanak minket. Az ima szavai – ahogy a 23. zsoltár mondja – átvezetnek bennünket sötét völgyeken és zöldellő rétekre lelünk, ahol az ellenség szeme láttára asztalt terítenek nekünk. A szavak az érzésekből születnek, de fordítva is igaz, mert a szavak is alakítják az érzéseket. A Szentírás úgy neveli az embert, hogy minden szóhoz jusson, semmi emberi ne maradjon rejtve, főként ne a fájdalom, mert ha a fájdalom nem fejeződik ki, megmérgezheti a lelket. A Biblia szerint éppen ezért tanácsos néha merész szavakkal imádkozni, hiszen az ember szívében sokszor nem éppen építő érzések, némelykor gyűlölet rejlik. Senki sem születik ugyanis szentnek és ezek a rossz érzések ott kopogtatnak az emberszív ajtaján, amiket imádsággal, Isten szavaival kell hatástalanítani. A zsoltárokban sokszor kemény szavakat hallunk az ellenséggel szemben, melyek a lelki élet mesterei szerint az ördögre és a bűneinkre vonatkoznak. Ezek a szavak az emberi valóság részét alkotják és a Biblia világába is beágyazódtak. Segítségükkel a rossz érzéseket ártalmatlanná tehetjük, hogy ne ártsanak nekünk.

A szóbeli ima a legbiztosabb imádság és mindig gyakorolható

Az első emberi imádság a szóbeli ima, ezért mozog az ajkunk. Bár tudjuk, hogy az ima nem puszta szóismétlés, mégis a szóbeli ima a legbiztosabb és mindig gyakorolható. Az érzések ellenben bizonytalanok, jönnek-mennek. Az imádság kegyelme is előreláthatatlan, némelykor vigasz vesz körül, máskor pedig gyorsan elillan. A szívbéli ima titokzatos, néha elrejlik. A suttogva mondott ajakima, akár kórusban mondva, mindig rendelkezésre áll. A katekizmus szerint „a szóbeli ima a keresztény élet nélkülözhetetlen eleme. A tanítványoknak, akiket vonzott Mesterük csöndes imádsága, Ő egy szóbeli imádságot tanított meg, a Miatyánkot” (KEK 2701), amit Jézus tanított a tanítványainak a kérésére és amiben benne van minden.

Alázat a templomban félhangosan imádkozó idős testvérek iránt

Ferenc pápa alázatot kért a templomokban félhangosan imádkozó, sokszor nem egészen jól halló idősebb testvéreink iránt. Ez az ima nem zavarja a csendet, de tanúsítja az imádság kötelme iránti hűséget. Ezek az alázatos imádkozók gyakorta a plébániák nagy közbenjárói. Olyanok, mint a tölgyfák, évről évre bővülő ágaikkal, melyek árnyékot kínálnak a legtöbb ember számára. Csak Isten tudja, mikor és mennyire vált eggyé a szívük az elmondott imákkal, bizonyára küzdenek az éjszaka ürességeivel, de azért hűségesek a szóbeli imához, mint horgony a kötélbe, kapaszkodnak bele – mondta a pápa, majd az orosz zarándok imájára utalt, aki csak ezt a fohászt ismételgette: „Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam bűnösön!”.

„Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam bűnösön!” – az orosz zarándok imája

Ha kegyelmek érkeznek az életébe, ha az ima egyszer elég forró lesz ahhoz, hogy Isten Országa jelenlétét érezze közöttünk, ha tekintete olyan lesz, mint egy gyermeké, ez azért történik meg, mert ragaszkodott a megismételt szavakhoz, és az ima szinte a lélegzetévé vált. Ferenc pápa készséggel ajánlotta mindenkink az orosz zarándok történetét, ami egy mindenki számára elérhető könyv, javasolja, hogy mindenki olvassa el, mert ez segít megérteni, mi a szóbeli ima. Végül arra intett, hogy ne vessük meg a hangos imádságot, mert úgymond gyerekeknek és tudatlan embereknek való, szemben a gondolati imával, a meditálással. Azt kérte a pápa, hogy ne essünk a hangos imádság megvetésének gőgjébe. Ez az egyszerű emberek imája, amit Jézus megtanított nekünk: Miatyánk, aki a mennyben vagy… Az imában kimondott szavak kézen fognak minket, kedvet teremtenek bennünk és felébresztik azokat az érzéseket, amelyeknek emlékét már elvesztettük, továbbá kézen fogva vezetnek minket Isten megtapasztalása felé. Jézus szavai biztosan vezetnek minket az Isten felé, azokkal a kérésekkel, melyeket hallani akar. Jézus nem hagyott bennünket bizonytalanságban. Azt mondta nekünk: „Amikor imádkoztok, ezt mondjátok!” és megtanította nekünk a Miatyánk imát – zárta szerdai katekézisét Ferenc pápa.

Forrás: Vatican News