Megújult bejárattal várja az érdeklődőket a gyulafehérvári székesegyház

1
1654
A gyulafehérvári székesegyház bejárata. Fotók: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Facebook-oldala

A gyulafehérvári székesegyház kapuzatának restaurálása 2021-ben a Rómer Flóris Terv támogatásával valósulhatott meg. A munkálatot Asztalos György kőrestaurátor felügyelte – tájékoztat a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Facebook-oldalán.

A gyulafehérvári székesegyház nyugati kapuzata feltehetően a 13. század vége és a 14. század második fele közötti időszakban készült. Építésének pontos dátuma nem ismert.

A gótikus kapuépítmény a nyugati homlokzatot díszíti, a falat szinte teljes egészében kitölti. A templom hossztengelyében áll és a két torony között kialakított nyitott előcsarnokból nyílik. A bélletfalakkal szegélyezett kapuzatot szőlőindás faragványokkal díszített oszlopfejezetek és csúcsívsorok hangsúlyozzák és magas, háromszögű oromzat zárja. Eredetileg a bélletekben oszlopok állhattak (vagy voltak elképzelve), amelyek még impozánsabb külsőt adhattak az építménynek. A gótikus kapuzat a részleteivel a középkori kőfaragótechnika színvonalas alkalmazásának tanúja.

A restaurátorok a bélletek és a faragványok zugaiban festéknyomokat azonosítottak. Ebből arra lehet következtetni, hogy egykor a kapuzat több színben festett volt. A lunetta is festett lehetett, de ebből csak egy vörös színű előrajz – valószínűleg a donátor ábrázolása – maradt fenn.

A bejárat két oldalán, a gyámköveken egy angyal- és egy ördögfigura látható. A jó és gonosz megtestesítői mintegy figyelmeztetik és állásfoglalásra késztetik a kapun be- és kilépőket.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség Facebook-oldala

1 HOZZÁSZÓLÁS