Az ember rossz döntésére Istennek van egy jó válasza

0
2691
Bérmálkozásra készülnek a fiatalok.

Felnőtt kereszténnyé lenni! De hogyan és miért? Ezeket a kérdéseket boncolgatva és a bérmálkozásra mint meghatározó alkalomra készülve március 20-án lelki alkalmat tartottak a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia bérmálkozásra készülő fiataljainak. A jelenlevőket László Rezső csíkcsicsói plébános és Dánél József, a csíkszeredai Búzamag Közösség vezetője kísérték az egynapos lelki úton.

A napot László Rezső indította és a Szentírás fényével világított rá: mindannyian benne vagyunk Isten nagy tervében, mindannyiunknak küldetése van, függetlenül attól, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezünk vagy épp elégnek tartjuk-e magunkat a feladatra.
„Az ember rossz döntésére Istennek van egy jó válasza!” − így indult a következő tanítás. Dánél József mélyreható módon beszélt az ember bűnös mivoltáról, bűnlajstromról, Jézus Krisztus megváltó tettéről, újrakezdési lehetőségről, amellyel élnünk kell.

A felnőtt keresztény élet kívülről úgy tűnhet, mintha lelöknének egy szakadék széléről a vízbe. Valójában pedig olyan, mint a bungee jumping! Egy jó kaland tele izgalommal és élménnyel, miközben mennyei Atyánk a tenyerén hordoz! Az alkalom végén a fiatalokat László Rezső így buzdította: „Legyünk a most emberei! Éljünk a jó Isten adta lehetőségeinkkel!”

Fiatalok visszajelzései, beszámolói a lelki nap élményeiről:

„Fenntartásokkal és egy kis izgalommal érkeztem szombaton. De ahogy a vendégelőadók elkezdtek beszélni, magával ragadott a nyitottság, a szabadság, az őszinteség érzete és megfeledkeztem a falról, amit felhúztam. Meg lehetett nyílni, lehetett tanulni és fejlődni, ha nyitott szívvel ült valaki ott. Hozzám mindenképp tett valamit, ami már a részem.” (F-S. B.)

„Leginkább az előadók közvetlensége ragadott magával, az a lendületesség, barátságosság, amit felénk tanúsítottak. Személyes tanúságtételük által megerősödve érzem magam a jó Istenbe vetett hitemben és még nagyobb hálával gondolok Jézus megváltó tettére. Hiszem, hogy számomra is elő van készítve egy út, és nekem csak annyi a dolgom, hogy figyelek a hívó szóra.” (Gy. B.)

„Nagyon jól éreztem magam, végig az volt a benyomásom, hogy személyesen mi, a fiatalok vagyunk megszólítva, a nyelvünkön beszéltek. Külön megérintett a bűnökhöz való hozzáállásuk, valamint az, hogy van lehetőségem újrakezdeni a szentgyónás által.” (M. D.)

„Rohanó világunkban sokszor nem árt, ha tartunk egy kis szünetet és megéljük azokat a pillanatokat, amelyekre többször is szükségünk lenne. Éltem a mondással: a telefonod kapcsold ki és kapcsolódj ki. Mondhatni rég voltam lelki napon és valamiért a számomra fontosabb dolgokra sem tudtam úgy időt szentelni. Ez a lelki nap tökéletes volt arra, hogy a sok nehézség, negatív gondolat alól felszabaduljak. Tetszettek az előadások, az, hogy megosztották az előadók a személyes tapasztalataikat. Talán a legjobban annak örültem, hogy a program záró mozzanataként a szentgyónásban lerakhattam Istennek a lelki gondjaim. Nem is gondoltam volna, hogy ekkora megkönnyebbüléssel és jó hangulattal, igazán felszabadulva mehetek majd haza. Ebből is látszik, hogy sokszor az egyszerűbb jobb, mint a nagyszerűbb.” (Cs. K.)

„A szombati lelki napról nagyon pozitívan és tényleg feltöltődve jöttem el. Eleinte úgy voltam vele, hogy lehet, nem lesznek túl izgalmasok az előadások és nem fogom élvezni őket, de szerencsére teljesen pozitív csalódás volt az egész. Nagyon tetszett, ahogy bemutatták és ahogy feldolgozták ezeket a témákat. Elmondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam, teljesen pozitív élményként marad meg.” (B. J.)

Dezső Renáta