Otthoni lepedékeltávolítási módszerek

0
955
Célszerű lenne minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, illetve keményebb ételt fogyasztani. Fotók: Pixabay

Dr. Hajdú László Imre fogorvos célja körbejárni egy-egy „fogas” kérdéskört, röviden és közérthetően összefoglalni a tudomány jelenlegi álláspontját az illető kérdésben, és minél több gyakorlati tanáccsal ellátni a tisztelt olvasót. Ezúttal az otthoni lepedékeltávolítási módszerekhez ad tanácsokat.

Minden egyén életében, az első tejfog megjelenésével, el kell kezdődnie annak az élethosszig tartó folyamatnak, melyet egészen egyszerűen lepedéktelenítésnek vagy lepedékeltávolításnak nevezünk.
Korábbi írásunkban már kifejtettük, hogy a lepedék vagy plakk az élet velejárója, folyamatosan újraképződik a fogakon, az ínyen és a szájüreget bélelő nyálkahártyákon, nem utolsósorban rendkívül fontos szerepe van a fogszuvasodás, illetve a fogágybetegség kialakulásában.
Annak tudatában, hogy a lepedék mennyire kártékony a fogakra és a fogágyra nézve, fontos ismernünk azokat a módszereket, amelyekkel folyamatosan csökkenteni lehet a lepedék mennyiségét és annak az esélyét, hogy a fent említett betegségek kialakuljanak.

Az otthoni lepedékeltávolítási módszerek ismertetését kezdjük a legegyszerűbbekkel:
Az ételeink gondos megválogatásával hozzá tudunk járulni a lepedék mennyiségének csökkentéséhez. Érdemes mellőzni a nagyon ragadós-tapadós ételeket, mint például a karamella, gumicukorka és egyéb zselés édességek. Ezeknek a nagyon erősen tapadó édességeknek az otthoni eltávolítása a fogközökből szinte lehetetlen. Ugyanakkor célszerű lenne minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, illetve keményebb ételt fogyasztani (pl. kemény héjú kenyér, olajos magvak), lehetőség szerint az étkezések lezárásaként. A keményebb, sok rágást igénylő ételek mechanikailag tisztítják a fogakat és serkentik a nyáltermelést, aminek ugyancsak jótékony hatása van. A nyers, hidegen préselt olajok, sajtok és olajos magvak fogyasztása azért is előnyös, mert ezek az ételek bevonják a fogak felszínét egy vékony zsíros réteggel, ami késlelteti a lepedék érését.

A legelterjedtebb otthoni lepedékeltávolítási módszer a fogmosás. A fogmosást célszerű elkezdeni az első tejfog előtörésével és beépíteni ezt a tevékenységet a napi tisztálkodási folyamatok közé. Ideális esetben minden főétkezés után fogat kell/érdemes mosni, életkortól függetlenül. Egy hatékony fogmosáshoz szükséges egy jó minőségű fogkefe, egy jó minőségű fogkrém, ismerni kell egy lehetőség szerint egyénre szabott fogmosási technikát, és megfelelő mennyiségű időt kell szánni rá. Tekintve a fogmosás kulcsszerepét a fog- és ínybetegségek megelőzésében, külön ismertetőt fogunk szentelni ennek a témának.

A fogak között vagy a fogpótlásokra (koronák, hidak, protézisek) beszorult-feltapadt ételmaradékokat vagy nagyobb mennyiségű lepedéket egy puhább fából készült fogvájóval vagy fogpiszkálóval is el lehet távolítani, még a fogmosás előtt. Fogmosás után a fogközök tisztítását érdemes kiegészíteni fogselyemmel, bolyhos selyemmel, interdentális fogkefével vagy szájzuhannyal. Ezeket az úgynevezett kiegészítő eszközöket kötelező módon használni kell, ha valakinek fogászati implantátum van behelyezve egy vagy több hiányzó fog helyére, illetve ha rögzített fogszabályozó készüléket visel.

A kivehető fogpótlásokat folyó víz alatt, egy kizárólag erre a célra használt kicsi kefével (fogkefe, körömkefe, speciális protézistisztító kefe) és kizárólag erre a célra használt tálkában alaposan meg kell tisztítani, naponta legalább egy alkalommal. A kereskedelemben kapható speciális tisztító és fertőtlenítő tabletták rendszeres használata nagyban csökkenti a pótlásokon megtapadó lepedék mennyiségét.

A reklámok megtévesztő üzenete ellenére gyógyszertári szájvizet csakis és kizárólag abban az esetben érdemes használni, ha ezt orvos írta elő. Teljesen fölösleges, sőt kártékony, ha valaki napi rendszereséggel használ szájvizet a fogmosás mellett, esetleg helyett.

Számos alternatív vagy népi gyógyászati módszer létezik a fogmosás hatékonyságának növelésére, illetve a lepedék mennyiségének csökkentésére. A teljesség igénye nélkül felsorolnék most néhányat. Nagyon finomra őrölt szódabikarbónába lehet mártani a fogkrémes fogkefét. Ha ezzel kiegészül a fogmosás, akkor fehérebbek lesznek a fogak, és gyorsabban semlegesítődik a szájüreg étkezés utáni savassága. Figyelni kell arra, hogy nagyon finom szemcséje legyen a szódabikarbónának, mert ellentétes esetben sérülhet a fogzománc felszíne.

Olajos öblögetésekkel is lehet javítani a szájüreg egészségi állapotán. Egy evőkanálnyi nagyon tiszta (kókusz, napraforgó vagy szezámmag) olajat kell néhány percig forgatni a szájban, majd kiköpni. Az öblegetéses módszer hatásmechanizmusa még nem teljesen tisztázott. Feltételezhetően több fronton is segít az olaj: vékony rétegben beborítja a fogakat és az ínyt, serkenti a nyáltermelést, és nem utolsósorban természetes antimikrobiális hatása is van.

Az aloe vera növény hatóanyagai is képesek ellensúlyozni a lepedék kártékony hatását, akárcsak az illóolajokban gazdag szegfűszeg. A gyógyszertári szájvizek használatát könnyen ki lehet váltani néhány otthon is elkészíthető főzettel, aminek bizonyítottan jótékony hatása van a szájüregi képletekre. A fekete teában található hatóanyagok antioxidáns és antimikrobiális hatásuknál fogva hatékonyan semlegesítik a lepedék kártékony mechanizmusait. Az orvosi zsálya- és kamillafőzetek pedig gyulladáscsökkentő és hámosító szerepük miatt javallt.

Bármilyen otthoni lepedékeltávolítási módszert is választ a tisztelt olvasó, a lényeg, hogy a lepedék ne érjen el egy olyan kritikus mennyiséget és érettséget, ami fogszuvasodáshoz vagy fogágybetegséghez vezet.

dr. Hajdú László Imre

Az írás megjelent a Vasárnap 2018. augusztus 26-ai számának egészségsarok rovatában.