Ferenc pápa budapesti látogatása a biztatás és a remény jele

0
1381
Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír

Ferenc pápa iraki útjáról hazatérőben, március 8-án a repülőgépen az újságírókkal beszélgetve elmondta, hogy szeptemberben az eucharisztikus kongresszus zárómiséjére Budapestre látogat. Ennek kapcsán Erdő Péter bíboros videóüzenetet juttatott el a Magyar Kurír szerkesztőségéhez, melyből egy részlet olvasható alább, valamint a videó is megtekinthető.

A mai nappal – Budapesten és környékén, de néhány más egyházmegyében is – egyházunk szigorúbb járványügyi rendelkezéseket vezetett be. Valóban erősen terjed a betegség, úgyhogy a templomokban a nyilvános istentiszteletek éppúgy szünetelnek, mint ahogy a tavaszi járványidőszakban az elmúlt évben. Ugyanakkor azért azt is érezzük, hogy valahol közel kell legyen már az alagút vége. Bízunk abban, hogy ez a mostani kényszerű felfüggesztés talán már nem fog olyan sokáig tartani. Mindenesetre, amikor hallunk akár paptestvéreink halálhíréről is, akkor gondoljunk arra, hogy az isteni Gondviseléshez folyamodjunk, és kérjük a járvány elmúlását.

Ez az a lelkiállapot, amelybe a mai napon egy nagyon jó hír hasított bele. Szentatyánk, Ferenc pápa hivatalos nyilatkozatban mondta ki, hogy elfogadta a meghívásunkat, és el akar jönni szeptemberben az eucharisztikus kongresszusra, hogy a statio orbist, a záró szentmisét celebrálja. Ezzel eleget tesz meghívásunknak, aminek mindannyian nagyon örülünk, és úgy fogjuk föl, mint a biztatás és a reménység jelét egy hosszú, járvánnyal, elzárásokkal és bizony a közösségi élet lefékeződésével terhes időszak után.
Imádkozzunk szentatyánkért, imádkozzunk azért, hogy ez az eucharisztikus kongresszus a reménynek, a megerősödésnek, a lelki megújulásnak a nagy alkalma lehessen.

Erdő Péter bíboros, prímás videóüzenete:

Forrás: Magyar Kurír