Vallási szolgálatokra vonatkozó rendelkezések a Temesvári Egyházmegyében

0
1887
Szigorításokat vezetnek be egyes közösségekben. Illusztráció: Pixabay

A koronavírus-fertőzések megnövekedett száma miatt több településén is szigorítások lépnek érvénybe a Temesvári Egyházmegyében, így az egyházi szertartásokra is új rendelkezéseket és óvintézkedéseket vezetnek be. Pál József Csaba temesvári megyés püspök üzenetét közöljük.

Kedves Paptestvérek!

Hétfő (2021. március 8.) reggeltől Temesvár, Újszentes község, Újmosnica község, Ghiroda (Győröd) község, Giroc (Gyüreg) község karanténba lép.
Ez templomaink, istentiszteleteink számára a következőket jelenti:

  1. Szentmiséket csak szabadban lehet tartani, ott, ahol ez lehetséges, a templom udvarán, kertjében, a templom közvetlen közelében, ahol minden egészségügyi előírást be kell tartani és minden személy számára 4 négyzetmétert kell biztositani.
  2. Temetési szertartásokat is csak szabadban lehet tartani, ahol maximum 20 személy vehet részt.
  3. Más összejövetelek tilosak. Kereszteléseket (és esetleges esküvőket) is szabadban lehet tartani maximum 20 személy részvételével vagy bent a templomban maximum 8 személy részvételével, betartva az egészségügyi előírásokat.
  4. Azok, akik a szabadtéri szentmisékre érkeznek, saját felelősségükre nyilatkozatot kell, hogy kiállítsanak, amelyben azt kell írni: Pentru a participa la slujba religioasă.
  5. A templomokban a papok misézhetnek, hívek nélkül. A szentmiséket innen lehet közvetíteni.
  6. Ez egyelőre két hétre szól.

Ha valami változik, ha más rendelkezés jön, visszatérünk ezekre és pontosítunk. A jó Istenben bízva próbáljuk megélni ezt az időszakot is, számítva arra, hogy „az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Róm 8,28).

† Pál József Csaba
megyés püspök

Forrás: Temesvári Egyházmegye