Huszonnégy óra az Úrért 2021-ben is

0
1286
Illusztráció • Fotó: Pixabay

A nagyböjti időszak alatti egész napos szentségimádásra először 2014-ben buzdította a híveket Ferenc pápa, amikor életre hívta a 24 óra az Úrért kezdeményezést. Azóta nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken és szombaton tartják az imaprogramot világszerte.

A 24 óra az Úrért kezdeményezés tehát Rómából indult az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa szervezésében, mely arra ösztönzi a püspököket, hogy saját egyházmegyéikben szervezzék meg az eseményt.

Ennek értelmében 2021. március 12., péntek 19 óra és március 13., szombat 19 óra között az egész egyházmegyét átölelő 24 órás lelki programot szervez a Nagyváradi Egyházmegye. A program a székesegyházban tartott szentségimádással kezdődik és szintén a székesegyházban tartott szentmisével ér véget.  A programban szerepel szentmise, szentségimádás, keresztút, közös bibliaolvasás, rózsafüzér. A kijárási tilalomra való tekintettel az éjszakai órákban (23-06 óra között) az egyházmegye szerzetesi közösségei szentségimádást végeznek a magánkápolnájukban.

Csatlakozva Ferenc pápa kezdeményezéséhez a Temesvári Egyházmegyében idén is megtartják (március 12-én és 13-án) a 24 óra az Úrért elnevezésű bűnbánati napot. Ennek keretében szentségimádást, imaórát, bűnbánati liturgiát és hosszabb időtartamú gyónási alkalmakat tartanak a hívek számára. A résztvevőknek kötelező lesz a járványügyi óvintézkedések (szájmaszk viselése, biztonsági távolság) betartása.

Ferenc pápa 2021. márciusi imaszándékában a kiengesztelődés szentségének fontosságáról beszél, és azt hangsúlyozza, hogy „amikor gyónni megyek, azt önmagam gyógyításáért, a lelkem meggyógyításáért teszem. Azért, hogy nagyobb lelki egészséggel távozzak és, hogy a nyomorúságból az irgalomba jussak. A gyónás középpontjában nem a felsorolt bűnök állnak, hanem az az isteni szeretet, amelyet kapunk, és amelyre mindig szükségünk van.” Ferenc pápa gyakran hangsúlyozza a kiengesztelődés, a bűnbánat szentségének fontosságát az egyház életében. A 24 óra az Úrért nagyböjti hagyomány is arra szolgál, hogy a hívek különleges lehetőséget kapjanak a szentségimádásra és a szentgyónásra.

Forrás: Catholic News Agency/A Nagyváradi Egyházmegye sajtóközleménye/A Temesvári Egyházmegye sajtóközleménye