A szájüregi lepedékről

0
1272
Fotók: Pixabay

Dr. Hajdú László Imre fogorvos célja körbejárni egy-egy „fogas” kérdéskört, röviden és közérthetően összefoglalni a tudomány jelenlegi álláspontját az illető kérdésben. Ezúttal a lepedék vagy plakk, a fogak és az íny felszínén szabad szemmel alig látható, vékony, filmszerű, folyamatosan újraképződő és erősen tapadó réteg a téma. A lepedék elősegíti mind a fogszuvasodás, mind a fogágybetegség kialakulását és fenntartását.

Fontos tisztázni azt is, hogy a fogakon megtapadó lepedékhez hasonló ún. biofilm rétegek az élet számos olyan területén megtalálhatóak, ahol szilárd felületek hosszútávon érintkezésbe kerülnek pangó vagy lassan mozgó folyadékokkal. A pocsolyákban, tavakban, akváriumokban, medencékben vagy egyéb állóvizekben található bármelyik élőlény vagy tárgy felületét vékony, enyhén nyúlós, nyákos réteg borítja be. Hasonló lerakódási folyamat játszódik le a különböző háztartási gépek tartályai, illetve a szennyvízelvezető csövek/csatornák esetén is. A biofilm jelenléte és folyamatos újraképződése nagy kihívás elé állítja a kőolaj- és földgázipar szakembereit is.

A szájüregben található lepedék gyakorlatilag minden lehetséges felületet beborít. Jelen van a fogak összes felületén, kifejezetten a fogak felszíni rajzolatát adó sáncokban és barázdákban, a fogakat szorosan körülölelő ínybarázdákban, a szájüreget teljesen kibélelő ínyen és nyálkahártyán, a nyelv minden felületén és hátrább, a lágyszájpadon, a garatíveken, illetve a garatmandulákon is. Jelen van a szervezet nem saját szövetein is: a fogpótlásokon (koronák, hidak, protézisek), a töméseken, a fogszabályozó készülékeken stb. Összetételét tekintve a szájüregi lepedéket ételmaradékok, baktériumok, gombák, nyál, ásványi anyagok, a nyálkahártyáról levált sejtek és szövetrészek alkotják. A lepedék összetétele változó aszerint, hogy milyen felületen tapad (fogakon vagy nyálkahártyán, közelebb vagy távolabb az ajkakhoz), milyen minőségű és mennyiségű nyálat termel, milyen típusú ételeket fogyaszt és milyen hatékonyan tisztítja a fogait és egyéb szájüregi képleteit (nyelvét, nyálkahártyáját) az illető személy. A lepedékben található baktériumok és egyéb mikroorganizmusok jelentős többségét a tudománynak még nem sikerült izolálnia és leírnia. Egy dolog azonban egészen tisztán bizonyított: a lepedéknek rendkívül fontos szerep jut a fogszuvasodás és a fogágybetegség kialakulásában, illetve fenntartásában. Mindkét említett betegség gyakorlatilag az egész társadalmunkat érinti születéstől időskorig, így érdemes megértenünk a lepedékképződés folyamatát és azt is, hogy miként kontrollálható a lerakódás mértéke.

A fogakon és a szájüregi nyálkahártyán felhalmozódó lepedék képződésének sajátos dinamikája van, amit fontos részleteiben megértenünk. Egy hatékony fogmosás és fogselymezés után közvetlenül és visszafordíthatatlanul elindul a lepedék képződése. Először a nyál és a nyálban oldott ásványi anyagok „keverednek” a nyálkahártyáról folyamatosan leváló hámsejtekkel, illetve a szájüregben természetes módon jelen lévő baktériumokkal, és alkotnak szoros hálót, ami pillanatok alatt letapad a fogzománcra, tömésekre, fogpótlásokra és ínyre. Ebbe az ún. hálóba beletapadnak kisebb-nagyobb ételmaradékok, táplálékot szolgáltatva a baktériumokban és egyéb mikroszkopikus élőlényeknek. Ezzel párhuzamosan, újabb rétegek lerakódásával, folyamatosan nő a lepedék mennyisége, kifejezetten azokon a területeken, ahol a nyelv, az ajkak vagy orcák mozgása nem akadályozza meg ezt a növekedést. A növekedéssel párhuzamosan a lepedék egy érési folyamaton is átmegy: szerkezete átrendeződik, tapadása erősödik, a baktériumok anyagcsere-folyamatainak következményeként számos, az élőszövetekre nézve káros anyag szabadul fel belőle. A nyálból történő, folyamatos ásványianyag-utánpótlás következtében az érett lepedék átalakul fogkővé, ami már mechanikai akadályként is érvényesíti kártékony hatását.

Amint a fenti sorokból kiderült, a kezdetben ártalmatlan filmréteg könnyen átalakul egy betegséget kiváltó és fenntartó összetett rendszerré. Érdemes tehát nagyon odafigyelni a lepedék hatékony eltávolítására.
Az otthoni és professzionális lepedékeltávolítási lehetőségekről és módszerekről a következő írásunkban számolunk be.

Dr. Hajdú László Imre

Az írás megjelent a Vasárnap 2018. július 22-ei számában.