Csíkszentdomokos: harmadik alkalomhoz érkezett a Márton Áron-imakilenced

0
2560

Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá avatásáért végzett imakilenced harmadik alkalmát tartják a szülőfalu plébániatemplomában február 27-én, Csíkszentdomokoson. A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! c. imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira, ezáltal készítve főegyházmegyénk híveit Áron püspök születésének 125. évfordulójára. A decemberben elkezdődött kilenchónapos lelki előkészületet tervek szerint főegyházmegyei zarándoknap zárja a szülőfaluban, Csíkszentdomokoson.

A kilenced harmadik alkalmán arra hívnak a szervezők, hogy imádkozzunk az iskolás gyermekekért, hogy nevelésük testi, szellemi, lelki kiteljesülésüket szolgálja. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kerekes László segédpüspök lesz. Az este 6 órakor kezdődő szentmisét és az azt megelőző közös imádságot 5 órától az Erdélyi Mária Rádió és Templom.ro oldal élőben közvetíti.

A szervezők minden hónapban kísérőprogramokkal is készülnek az adott témának megfelelően, így a mai napon tartott szentmise után este 8 órától online térben – a Márton Áron Múzeum Facebook oldalán és Templom.ro oldalon – tartják a januárban meghirdetetett „Cselekvő iskola” és játék Márton Áron püspökkel elnevezésű, általános iskolásoknak meghirdetett online vetélkedő kiértékelőjét és eredményhirdetését. A játékra hetvennél több pályamunka érkezett be, amelyet a Márton Áron Múzeum önkéntesei – Bodó Andrea, Bőjte Csongor, Fórika Izabella, Füstös Magdolna, Hegedűs Enikő, Karda Imelda, Lázár Csilla, Pasca Szilárd, Sándor Edit – értékeltek. A hét legjobb csapat a múzeum által szervezett csíkszentdomokosi táboron vehet részt ez év augusztusában, de a támogatóknak köszönhetően minden résztvevő díjazásban részesül.

Szintén a februári témához kapcsolódva, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola igazgatósága szervezett online konferenciát február 25-én, amelyen felcsíki iskolaigazgatók ismerkedhettek meg Áron püspök életével és szellemiségével Kalamár Mária igazgató-helyettes, hitoktató előadása révén, majd Veress Aranka igazgató az iskola 20. századi történetét ismertette, a névadó püspök diákkorától egészen püspöksége végéig. Az iskola elöljárói elmondták, hogy a konferenciával nem zárult le a februári programok sorozata, hiszen az iskola diákjai közül öt csapat nevezett be a helyi múzeum által meghirdetett vetélkedőbe, akiknek pályamunkáit kiállítják, hogy diákok és tanárok egyaránt láthassák a több mint egyhónapos közös csapatmunka eredményét. A kiállításon túl a diákok bemutatót is tartanak, ezáltal is motiválva a tanintézet tanárait és diákjait a „cselekvő iskola” mindennapokban való megvalósulására.