Az első végleges őrlőfogak jelentősége

0
1705
Fotók: Pixabay

A húsz tejfog előtörése nagyjából két esztendőt ölel fel. A tejfogak előtörése hathónapos kor környéken kezdődik, és ez a folyamat általában a gyermek 2 és fél éves korában befejeződik. Az esetek döntő többségében minden tejfog előtörése megviseli a kisgyerekeket. 5-6 éves korban viszont szinte észrevétlenül, fájdalommentesen előtör a gyermek első végleges őrlőfoga, az első nagyőrlő, azaz a 6-os fog. A harapásban betöltött rendkívül fontos szerepe miatt érdemes egy önálló írást szentelni ennek a fognak.

Összesen négy darab első nagyőrlő foga van egy átlagos embernek, kettő a felső állcsontban, kettő meg az alsóban. Az eddig előtört tejfogakhoz képest nagyon összetett morfológiával bírnak: méretükben robosztusak, rágófelszínüket csücskök és barázdák rajzolata jellemzi. Morfológiai szempontból az arc függőlegességét határozzák meg. Funkciójukat tekintve, ahogy a neve is sugallja, a táplálék megrágásában, megőrlésében van rendkívül fontos szerepük. Helyfenntartó szerepük kulcsfontosságú.

Ennek a végleges fognak nincs tejfog „elődje”. A hatosok a tejfogak mögött törnek elő, nem váltanak egyetlen tejfogat sem. Az első nagyőrlők hatéves kor körül bújnak elő. Vannak gyerekek, akiknél egy évvel hamarabb, másoknál akár egy évet is késhet megjelenésük. Ebben a korban sok gyerek már önállóan mossa fogait, de nem elég alaposan. Ugyanakkor nem tudatosul bennük, hogy hátrább is vannak újabb fogaik, aminek következtében nem is takarítják meg rendesen ezeket. Hat-hét éves korban jellemző az is, hogy a gyermekek bekerülnek az iskolai közösségbe, ahol sokkal több édességet fogyasztanak, hisz jelentős mértékben gyengül a közvetlen szülői kontroll. Ebben az életszakaszban a gyermekek táplálkozása sem elég változatos: a fogak és csontok fejlődése szempontjából nem elég gazdag az ásványanyag-bevitel. Következésképpen a fogakba sem épül be megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyag. Ennek egyenes következménye, hogy a kényes 6-os fogak gyorsan és látványosan szuvasodó fogak.

Hogyan lehet egészségesen megőrizni ezeket a fogakat?

Fontos, hogy egészséges közegbe törjenek elő ezek a fogak. Az előtörés időszakában ne legyen aktív szuvasodása a gyermeknek. Ez azt jelenti, hogy a tejfogak szuvasodásai, ha voltak, vannak ilyenek, időben és szakszerűen el legyenek látva. Alapkövetelmény ebben az időszakban is a hatékony fogmosás. Egészen egyszerű dolgok kellenek ehhez: jó minőségű fogkefe, jó minőségű fogkrém (lehetőség szerint fluorban gazdag), személyre szabott fogmosási technika, fogmosásra szánt idő és a szülők gyermekek irányába történő biztatása, illetve ellenőrzése. Az előtörési időszakban a fogmosási technikát ki kell terjeszteni az újonnan előtört fogakra is. Ajánlatos, hogy a szülő még ebben a korban is esténként ellenőrizze a gyerek fogmosását, amíg nincs meggyőződve arról, hogy a nagyőrlők alapos tisztítása is beépült a mindennapi rutinba.

Ha eddig még nem kezdték el a fogközök selymezését, akkor a 6-os fog megjelenése legyen a kezdési pillanat. A gyermekeknél jelentkező szuvasodások egy jelentős része a fogközökből indul ki. Ezeket a felszíneket ugyanolyan lelkiismeretesen kell tisztítani, mint a rágófelületeket. Továbbra is ugyanolyan fontos, hogy orvos lássa és rendszeres időközönként ellenőrizze a gyermekek fogait. A professzionális eszközökkel és szakember által végzett higiénizálás jelentősége még inkább felértékelődik. Ezek a találkozások lehetőséget teremtenek arra, hogy idejében észre lehessen venni a kialakulófélben levő szuvasodást.

A barázdazárás

Az első nagyőrlők megőrzésére a legismertebb és legtöbb fogorvos által elfogadott preventív beavatkozás a barázdazárás. A barázdazárásról röviden: célja a mély, nehezen tisztítható, szuvasodásra hajlamos barázdák speciális védőréteggel történő bevonása. Nagy előnye, hogy a gyermek ebben a korban már együttműködik a fogorvosi rendelő csapatával, megfelelően ki tudja nyitni a száját, és ezáltal szinte tökéletes beavatkozásokat lehet végezni. A barázdazárás viszont nem helyettesíti a megfelelő otthoni és professzionális fogápolást.

A megelőzés része a fogak speciális ásványi anyagokkal való „felvértezése”, ami történhet belülről (táplálkozás és táplálékkiegészítők által) és kívülről (speciális fogkrémek és egyéb mineralizációs termékek). A röntgen vagy más diagnosztikai eszközök (pl. Diagnodent) segítségével be lehet azonosítani a még nagyon korai szakaszban lévő szuvasodásokat is.

A fentebb felsorolt megelőzési és korai diagnosztikai módszerek mit sem érnek, ha a gyermek korlátlanul hozzáfér az édességekhez. Minden szülőben tudatosítani szeretnénk, hogy a fogak épségének megőrzésében hatalmas szerep jut az édességdiétának. Ez azt jelenti, hogy a gyermek ne kapjon minden nap édességet; édesség fogyasztása után kötelezően fogat kell mosni; kerülni kell a ragadós édességeket pl. karamella, gumicukorka; törekedni kell a házi készítésű édességek fogyasztására; a jó minőségű csokoládét kell előnybe helyezni a cukorkával és egyéb ragadós édességekkel szemben.

Mit lehet tenni, ha elromlott ez a fog?

Ha mégis bekövetkezik a 6-os fog szuvasodása, a lehető legkorábbi pillanatban, szakszerűen el kell látni a fogat. Ha szerencsénk van, akkor a szuvasodás csak a zománcot érinti és egy pont- vagy vonalszerű töméssel meg lehet oldani a gondot. Ha mélyebb a lyuk, esetleg megnyílt a pulpakamra (népiesen: a szuvasodás elérte az ideget), akkor is a tökéletes tömésre kell törekedni.

A fentiekből kiderül, hogy fogaink közül egyik legfontosabb szerepe a 6-os fognak, azaz az első végleges nagyőrlőnek jut. Kissé sarkítva azt is mondhatjuk, hogy a szemünk fényével vetekszik ennek a fognak az értéke, igyekezzünk hát odafigyelni rá és őrizzük meg épségét!

dr. Hajdú László Imre