Októberre tervezik a Kolping temesvári Legényegyleti Házának avatóját

1
1468
A munkálatok menetét és a házat virtuálisan már most meg lehet tekinteni a https://casacalfelor.kolping.ro/ oldalon. Fotók: Temesvári Egyházmegye

„A zűrzavaros időkben mi a béke házát építjük” – a XIX. században a Katolikus Legényegyletek és -házak alapítójaként ismertté vált Adolph Kolping katolikus pap szavai képezik a Romániai Kolping Családok Központi Szervezete újabb projektjének mottóját. A temesvári Gyárváros negyedben 2019-ben kezdték el a Legényegyleti Ház építését, körülbelül 300 méterre az egykori, már lebontott Katolikus Legényháztól. A házavatót 2021 októberére tervezik.

Ez az épület az egykori katolikus legényházak hagyományainak jelképes folytatása: otthont nyújt a fiataloknak, segít a munkát keresőknek, közvetítője a keresztény szociális értékeknek, oktatási kezdeményezések helyszíne.

Napjainkban nem találunk szállást kereső szakmunkás legényeket a városokban, de most is vannak olyan fiatalok, akik számára a duális képzés opciót jelent. A Brassói Kolping Szervezet társalapítója az első vendéglátóipari és turisztikai területen működő duális képző Cool Academy iskolának. A Kolping Szállodában gyakorlati képzésben részesülnek az állami iskolában tanuló diákok is. Az itt szerzett tapasztalatokat az új temesvári projektbe is kamatoztatni fogják.

Az itt épülő új ház elsősorban konferenciák, oktatási tevékenységek helyszíne lesz, ahol kurzusokat, műhelymunkákat, fiatal- és felnőttképző tevékenységeket tartanak. Másodsorban vendégháznak is tervezik, szállás- és vendéglátási lehetőségekkel. Harmadsorban a vendéglátóipari és turisztikai területen tanuló diákok részére „gyakorlócégként” fog szolgálni, ahol alkalmazottak mellett tölthetik el a kötelező hároméves képzés alatti gyakorlati időt. A tervezett konyha nemcsak a vendégházat fogja szolgálni, hanem „gyakorlókonyha” lesz a kezdő szakácsnőknek, szakácsoknak. Ezenkívül átveszi a gyárvárosi görögkatolikus plébánia által 25 éve működtetett „Kolping” szociális konyha feladatait is. Nem utolsósorban szállást fog biztosítani Temesváron olyan egyetemistáknak és fiatal álláskeresőknek, akiknek meghatározott időre van erre szükségük.

Az építőtelepet nemrégiben felkereste Ovidiu Ganț, a Romániai Német Demokrata Fórum országgyűlési képviselője, aki a hasonló beruházások fontosságát hangsúlyozta a közösségápolás, hagyományőrzés, oktatás és képzés, helyi, regionális és országos szintű közreműködés, polgári kezdeményezés terén.

Az új Kolping Legényegyleti Ház építési munkálatainak megkezdése számos adománynak köszönhetően valósulhatott meg. „Örvendünk, hogy a bel- és külföldi adományozók a nehéz gazdasági helyzet ellenére is támogatnak minket” – mondja Eduard Dobre, a Romániai Kolping Szervezet igazgatója. Hozzátette: „Elégtétellel tölt el, hogy olyan politikusok, mint Ovidiu Ganț országgyűlési képviselő mellénk állnak egy ilyen projektben.”

A 2023-as Temesvár – Európa kulturális fővárosa rendezvény kapcsán reméljük, hogy az addig felépült Kolping-ház számos vendégnek és rendezvénynek ad helyet. A munkálatok menetét és a házat virtuálisan már most meg lehet tekinteni a https://casacalfelor.kolping.ro/ oldalon.

Forrás: Temesvári Egyházmegye

1 HOZZÁSZÓLÁS