Somogyi Viktória: Az egyetemesség és a lokalitás találkozásának ütőerénél szolgálni

0
1581
Fotó: Adrian McCourt

A fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének egyik jelenlegi munkatársa Somogyi Viktória, akit arra kértünk, ossza meg velünk az ünnep kapcsán, mit jelent számára ez a szolgálat.

17 év, 3 pápa, rengeteg nemzetközi kapcsolat és utazás, számos magyar ügy támogatása, népszerűsítése a Vatikánban, közöttük a legutóbbi: Ferenc pápa csíksomlyói látogatásakor a helyi magyar egyházé. Ez az egyszerűsített személyes mérlegem a Vatikáni Rádiónál töltött eddigi évekről, a szentszéki műsorszolgáltató elindulásának 90. évfordulóján. XI. Piusznak és Guglielmo Marconi, a rádió megteremtőjének köszönhetően, az 1931. február 12-én megkezdett tevékenysége során „A pápa hangja” hosszú utat járt be az egyetemesség és a lokalitás, a helyi egyház és társadalom szolgálata terén a világ 69 országából érkezett munkatársainak és 41 különböző nyelvű adásának eredményeként.

Egyetemesség és lokalitás. Látszólag talán összebékíthetetlen, ellentétes fogalmak, valójában viszont ennek harmonikus összefonódása adja – többek között – a Vatikáni Rádió egyedülálló mivoltát. A krisztusi üzenet egyetemességét hirdeti a helyi egyházak nyelvén, magyarul 1949 óta, a kommunizmus közép- és kelet-európai térnyerése miatt kialakult helyzetre adott szentszéki válasz eredményeként. A kommunikációs intézmény a katolicizmus egyetemes szívéből szól a népek egyedi valóságának. E misszióban közvetítő szerepet vállalni a magyar szerkesztőség tagjaként nemes és kihívást jelentő feladat: a pápák egyetemes üzenetét továbbadni a magyar híveknek, a helyi egyház és társadalom kontextusának megfelelően.

Örömet jelent megélni az egyetemességet számos szinten. Az egyház univerzális központjában az itt dolgozók sokszínűségének megtapasztalása rendkívüli gazdagító erővel hat. Kitágítja a perspektívát. A világ minden részéről lehetőség van a találkozásra munkatársakkal és vendégekkel. Szembesülni lehet az eltérő gondolkodásmódok változatosságával, amely egyben reflektálásra ösztönöz a saját helyi világomat, kultúrámat, önmeghatározásomat illetően. Az egyetemesség e tükrébe pillantva és összemérve magunkat tudatosíthatjuk értékeinket és ennek jegyében segíthetjük azok megosztását ebben a nemzetközi közegben, kihasználva, hogy miként gazdagíthatja a saját lokalitásom az egyetemességet és fordítva. Ebben fontos szerep jut a hídépítésnek, ami egyben napi munkánk lényege is a híreink, tudósításaink, beszámolóink, a magyar események, ügyek előmozdítása és népszerűsítése által: a Vatikán és a helyi egyház összekötése, valamint az anyaországi, a határon túli és a diaszpórában élő magyarság összekapcsolása. Ez a különböző helyi katolikus rádiók, televíziók, sajtóorgánumok segítségével, a velük folytatott együttműködésnek köszönhetően valósul meg. Ennek részeként nagyon hálásak vagyunk az erdélyi magyar katolikus médiának is!

A Vatikáni Rádióban tehát megvalósul az egyetemesség és a lokalitás egysége. Ezen a kettős ütőéren tartva kezünket szőjük és közvetítjük harmonikus összhangjukat minden napos munkánkkal a Szent István-i örökség lelkületében.