Zajlik a Házasság hetének programsorozata egyházmegyéinkben

1
1435
Illusztráció • Pixabay

Magyarországon tizennegyedik, Erdélyben tizedik alkalommal rendezik a Főegyházmegyei Családpasztorációs Központ kezdeményezésére a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Az idei programsorozat – amely február 7-14. között zajlik – mottója: Ezerszer is igen!

Az 1996-ban Richard és Maria Kane kezdményezésével Angliából indult nagyszabású rendezvénysorozat célja, hogy Valentin-nap környékén minden évben egy hétig ráirányítsa a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint központi szervezésű programokkal, illetve civil kezdeményezésű rendezvények katalizálásával elérhető közelségbe vigye a segítséget azok számára, akik házasságra készülnek, vagy akik már házasságban élnek, de problémákkal szembesülnek.

A már huszonegy országban jelen lévő Házasság hete mozgalom rendezvénysorozata keretében számtalan gyülekezeti és kulturális program várja az érdeklődőket. A tervezett eseményekről szóló ajánlók és híradások a hazassaghete.ro oldalon folyamatosan frissülnek, azzal a céllal, hogy a honlap a helyi események, rendezvények gyűjtőpontja legyen, és ezáltal még több házaspárhoz, családhoz eljusson a Házasság hetének jó híre.

Házaspárok útja Nagyváradon a püspöki palota kertjében

Február 8-14. között, hétfő délutántól, a hét bármelyik napján, reggel 6 és este 10 óra között a házaspárok és a házasságra készülő fiatalok végig járhatják a Házaspárok útját a püspöki palota kertjében.

A 16 állomás érintésével a felek újra egymásra találhatnak, felfedezhetik közös hivatásukat és segítséget kaphatnak arra, hogy gyermekeiket szeretetben neveljék. A szentírási idézetek, elmélkedések ösztönzést adnak arra, hogy elgondolkodjanak életük egyes mérföldkövein és beszélgessenek egymással. Akiknek nem áll módjukban személyesen ellátogatni a püspöki palota kertjébe, a stációkhoz tartozó elmélkedéseket az egyházmegye honlapján is megtalálják.

Előadás és közös filmnézés Szatmárnémetiben

Február 9-én, kedden este hét órára közös filmnézésre, majd annak gondolataitól indulva beszélgetésre várják a házaspárokat a Hildegárda plébániára. A hét előadását Visky István lelkész tartja február 12-én, pénteken este hattól, a Szatmárnémeti Kültelek református templom dísztermében, „Kellett ez neked?” címmel.

Mindeközben már zajlik a Házas kalandtúra, amely – ahogyan a címe is mutatja –, házasoknak szánt kalandjáték. Ebben a párok időközönként különböző feladatokat kapnak. A minden kihívásnak megfelelő házaspárok részt vesznek a sorsoláson és nyereményekre számíthatnak. Ez a sorsolás lesz ugyanakkor a Házasság hete szatmárnémeti zárómomentuma február 16-án, a régi főtérről elérhető Szent István teremben.

A rendezvénysorozat szervezői – a Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Házas hétvége mozgalom, a református, baptista és evangélikus gyülekezetek, a római katolikus plébániák, görögkatolikus parókiák – idén online elérhető előadásokat, videó- és hanganyagokat is ajánlanak a Házasság hete Facebook-oldalán.

Házasság hete a Temesvári Egyházmegyében

Az Egyházmegyei Család- és Felnőttpasztorációs Iroda szervezésében február 6-án, szombaton a családok online találkozóját rendezték meg magyar nyelven, február 13-án pedig a családok online találkozóját tartják román nyelven. A találkozók témája: 1000-szer is IGEN mint József és Mária.

A pasztorációs iroda ugyanakkor kalandtúrára hívja a vállalkozó kedvű házaspárokat, amelynek keretében a hét minden napján egy-egy feladattal ösztönzi őket arra, hogy több minőségi időt töltsenek együtt. A kalandtúra feladatai között szerepel közös házi-mozi vagyis filmnézés kettesben, a házastársi eskü megújítása abban a templomban, ahol összeházasodtak (vagy ha ez nem lehetséges, akkor bármelyik templomban), közös szentírási idézet kiválasztása, főpásztori vagy lelkipásztori áldás kérése az elkövetkező együtt töltött évekre.