A megszentelt élet világnapját ünnepelték a nagyváradi székesegyházban

0
1079
Fotó: Nagyváradi Egyházmegye/Facebook

A szerzetesek és szerzetesnők iránti különleges gondoskodása jeléül II. János Pál pápa 1997-ben február 2-át, Urunk bemutatásának ünnepét a megszentelt élet világnapjává rendelte. A járványügyi előírásokra való tekintette – eltérve az előző évek gyakorlatától –, idén nem ünnepeltek közösen a nagyváradi római katolikus és görögkatolikus egyházmegyék szerzetesei: február 3-án, 11 órakor a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai, szerzetesei főpásztorukkal közösen mutattak be szentmisét és adtak hálát hivatásukért a nagyváradi székesegyházban a hívek jelenlétében.

Homíliájában Böcskei László hangsúlyozta: járvány idején gyakran felvetődik a kérdés, hogy hol van a papok helye ilyenkor, amikor távolságtartásra vannak kényszerítve ők is, és az óvintézkedések miatt nem bontakoztathatják ki úgy a tevékenységeiket, ahogyan szeretnék, Isten dicsőségére és a rájuk bízottak javára. A válasz nagyon egyszerű: „ott a mi helyünk, ahová az Úr szólított bennünket, az ő közelében”.

A szentmisét követően a meghívott, Homa Ildikó SSS a Szociális Testvérek Társasága Romániai Kerületének elöljárója kínált „reflexiós pontokat” – a teljesség igénye nélkül, úgymint alázat és csend, egyszerűség és remény –, hogy zavaros világunkban mindannyian „rendben” tudjunk maradni, ne veszítsük el a bizalmat egymás és még kevésbé az Örökkévaló iránt.

A szentmise végén a jelenlevők balázsáldásban részesültek, a megszokottól eltérően (a gyertyát magasba tartva) egyetlen áldással kérte a résztvevőkre Szent Balázs közbenjárását a főpásztor.

Forrás: varad.org