Kamerunba látogat Parolin bíboros a pápa Afrika iránti figyelmének jeleként

0
892
Fotó: Vatican News

A szentszéki államtitkár január 28-a és február 3-a között látogatást tesz Kamerunban. Találkozik a helyi politikai vezetőkkel, szentmisét mutat be a bamendai székesegyházban, és átadja a palliumot Fuanya érseknek, illetve felkeresi a jezsuita szociális gyermeksegítő központot Yaoundéban.

Pietro Parolin bíborost Ivan Santus prelátus kíséri el afrikai útjára, aki a vatikáni államtitkárság külügyi osztályának munkatársa. Az egyhetes látogatással szeretnék kifejezni az egyház és a szentatya figyelmét az emberségben gazdag, de sok szenvedéssel sújtott afrikai kontinens iránt, különösen a mostani koronavírus okozta humanitárius válsághelyzetben. Konkrét jele kíván lenni a közös, szolidáris elkötelezettségnek, ami az emberi méltóságot és mindenki javát keresi.

Gondoskodás és béke

Az együttérzés, a kiengesztelődés, a gyógyulás, a tisztelet és a befogadás jegyében történik a látogatás, amelyre Ferenc pápa felhívta a figyelmet az 54. béke világnapra írt, január elsejei üzenetében. „A gondoskodás kultúrája, mint a béke útja” címmel írt dokumentumban a szentatya az ember felelősségét hangsúlyozza a felebarát iránti gondoskodásban és a teremtett világ megóvásában.

Pallium, szentmise és jezsuita segítőközpont

A vatikáni államtitkár találkozik a kameruni állami vezetőkkel. Számos egyházi programja között szentmisét mutat be a bamendai székesegyházban, és átnyújtja a metropolita érsekeknek járó palliumot (fehér gyapjústóla, rajta fekete keresztekkel) Andrew Nkea Fuanya érseknek, a Péter utódával való szeretetközösség jeleként. Felkeresi a kameruni fővárosban működő Foyer de l’Esperance – központot is, amelyet negyven évvel ezelőtt alapított Yves Lescanne jezsuita atya az utcagyerekek és a fiatal börtönviseltek megsegítésére.

Forrás: Vatican News