Ferenc pápa: a holokausztra emlékezni az emberség jele és a békés jövő előfeltétele

0
1228
Ferenc pápa Auschwitzban 2016. július 29-én. Fotó: Vatican News

A szerdai általános audiencia végén a pápa megemlékezett a holokauszt nemzetközi világnapjáról. A náci népirtás felidézése a békés jövő előfeltétele: vigyázzatok, hogyan kezdődött ez a halálos út – figyelmeztetett a pápa.

Január 27-e az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója, amelyen a holokauszt emléknapját tartjuk. A holokauszt legismertebb jelentése a náci Németország által kontrollált területeken a második világháború alatt végrehajtott, a nemzetiszocialista német kormány által eltervezett és irányított népirtás, amelynek körülbelül hatmillió európai, zsidó származású ember esett áldozatul. Zsidó megfelelője a soá, ami teljes pusztulást, kiirtást jelent.

Ferenc pápa így emlékezett meg erről a szerdai audiencia végén: „Ma, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján tartjuk az emléknapot. A soá áldozataira emlékezünk, és mindazokra, akiket a náci rezsim üldözött és deportált. Az emlékezés az emberség jele, a civilizáció kifejeződése, és egy jobb, békés és testvéri jövő megteremtésének feltétele – fogalmazott a pápa, majd így folytatta: emlékezni azt is jelenti, hogy vigyázunk, hogy ezek a dolgok még egyszer ne történhessenek meg. Kezdve az ideológiai elképzelésektől, amelyek egy népet akarnak megmenteni, és végül egy népet és az emberiséget pusztítják el. Figyeljetek oda arra, hogyan kezdődött ez az út, amely a halálhoz, a népirtáshoz, a brutalitáshoz vezetett – figyelmeztetett Ferenc pápa a holokauszt emléknapján.

Forrás: Gedő Ágnes/Andrea De Angelis/Vatican News