Tudott nemcsak püspök lenni, hanem ember is

Gyászmisét mutattak be Florentin Crihălmeanu püspök lelki üdvéért Nagyváradon

0
1652
Fotó: varad.org

„Olyan püspök volt ő, aki szeretett az emberek között lenni, és akit sokan kedveltek egyszerűsége, szerénysége, kedvessége, de ugyanakkor bölcsessége miatt is” – mondta Böcskei László a tragikus hirtelenséggel elhunyt Florentin Crihălmeanu kolozsvár-szamosújvári görögkatolikus püspök lelki üdvéért bemutatott szentmisén.

A nagyváradi egyházmegye főpásztora a püspökség munkatársainak imádságos jelenlétében január 13-án reggel mutatott be gyászmisét a váradi székesegyházban.

„A püspöki konferenciában is ő volt az, aki mérsékelt hozzáállásra bátorította püspök társait, arra biztatva őket, hogy fontoljanak meg újra bizonyos vitás kérdéseket. Nem erőltette a véleményét senkire, azonban a Jó Tanítóhoz hasonlóan úgy tudott szólni az emberekhez, hogy mindenki megfontolta azt, amit mondott. Az ő társasága mindenkit jó érzéssel töltött el. Benne volt a főpásztori tulajdonságoknak a gazdagsága, de ugyanakkor az emberi vonásai voltak azok, amelyek őt igazán naggyá tették. Tudott nemcsak püspök lenni, hanem ember is” – emlékezett Florentin püspökre Böcskei László, akinek január 12-én írt részvétnyilvánító levele ITT olvasható.

Forrás: varad.org