A vízszentelés arra emlékeztet bennünket, hogy feladatunk van

Vízkereszt ünnepe a nagyváradi székesegyházban

1
2301
Böcskei László megszenteli a vizet. Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

Urunk megjelenésének ünnepén próbáljunk örvendező lélekkel vágyakozni és elindulni az Úr megkeresésére, bátorított Böcskei László megyés püspök vízkereszt napján, január 6-án a nagyváradi székesegyházban 10 órakor bemutatott ünnepi szentmisén, amelynek keretében megáldotta a vizet és a sót. Cikkünk végén visszanézhető a szentmise.

A vízszentelés arra emlékeztet bennünket, hogy feladatunk van, fogalmazott Böcskei László püspök a szentmise kezdetén. „Ha felismertük Isten megjelenését a mi történelmünkben, az életünkben, akkor azt is felismerjük, hogy ő választ kér, választ vár tőlünk erre a közeledésre. A megújulásnak, a megszentelődésnek a jeleként szenteljük meg a vizet, ami emlékeztessen bennünket a meghívásunkra, de ugyanakkor legyen sok-sok erőnek és áldásnak a forrása a mi életünkben” – mondta a nagyváradi püspök.

Idén rendkívüli módon történt a vízszentelés: a nap során minden szentmise kezdetén az előkészített és előrecsomagolt flakonokban és zacskókban áldották meg a vizet és a sót. A liturgia végén a hívek a templom kijáratánál vehették át a szentelményt.

A katolikus egyház január 6-án ünnepli vízkeresztet, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepét. A kereszténységben a 4. század elején vált vízkereszt napja liturgikus ünneppé, 312 és 325 között kezdett elterjedni először keleten, majd nyugaton. Három eseményre emlékeztet az ünnep: a napkeleti bölcsek imádására, Jézus megkeresztelkedésére a Jordánban és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn.

Az ünnepi szentmiséről készült videófelvétel: