Sorsok, nevek a decemberi Keresztény Szóban

0
1242

A Keresztény Szó katolikus kulturális havilap harminc éve folyamatosan jelen van a plébániákon, templomokban, 31. évfolyamát zárja, a benne közölt cikkek által igyekszik egyensúlyt tartani a teológiai témák, megközelítések és a mindennapok világa, ezen belül elsősorban a keresztény élet valósága között. A következőkben a decemberi lapszámot ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A Keresztény Szó utolsó idei számában a karácsony üzenetét és hangulatát egy modern és egy klasszikus vers fogalmazza meg. Gárdonyi Géza talán sokak által nem ismert darabja a Karácsonyi álom, amelynek utolsó részéből való a közölt versrészlet, Laczkó Vass Róbert versének címe: Szenteste.

A lapszám gerincét a nevekkel foglalkozó összeállítás képezi, ez egy október eleji ötletből nőtt ki, amikor a Keresztény Szó nevében körkérdéssel fordultam a lap szerkesztőbizottsági tagjaihoz, munkatársaihoz, szerzőihez, elsősorban nevükről, a nevükhöz való személyes viszonyukról kérdeztem őket. A kérdéscsomagot körülbelül így írtam körül: tervezek egy sorozatot a Keresztény Szóba arról, mit jelent a keresztnév, mit jelent személyesen, vajon hogyan történt a névadás, a szülők miért pont ezt a nevet választották, mindig tetszett-e az adott név, vagy hogyan sikerült megbékülni vele, és miben befolyásolja, határozza meg az adott életet, életutat. A fő kérdés pedig: hogyan vezet a neved életpályádon? Arra is kértem leendő interjúalanyaimat, reflektáljanak arra, ki a védőszentjük és hogyan viszonyulnak hozzá, illetve amikor bérmálkozásra készülve immár maguk választhattak nevet, milyen bérmanevet választottak és miért. A sorozatot Jakubinyi György írása nyitja, Bibliai névadás és keresztneveink, őt a felsoroltak mellett kifejezetten a bibliai nevekről is kérdeztem.

A sorozat a Nevek és sorsok címet kapta, és első megszólalók Nóda Mózes (Miért Mózes a nevem), aki bibliai nagy névrokona olykor nyomasztó példájáról mesél, illetve Zsebe Márta (A névadás felelőssége), aki egyrészt a bibliai névadó példájához való felnövekedés, másrészt saját gyerekei nevének kiválasztása nehézségeiről számol be. A nevekről szóló tematikus részhez kapcsolódik egy nyelvészeti-történeti írás is, amelyben Dénes Gabriella a magyarok egyik büszkeségének, a szentek sorát adó első uralkodóház nevének írásmódjáról értekezik (Árpádházi vagy Árpád-házi?).

A 2020-as esztendőt sok nehéz történés tette sötétté, ezek közül egy koronavírus betegség személyes hangú krónikáját olvashatják (Forró-Erős Gyöngyi: Koronavírus-fertőzés: a betegség hiteles krónikája. Ha a korona félrecsúszik), illetve az aggódás és féltés hangulatát fogalmazza meg versben Márkus András (Édesanyám a telefonnál a veszély idején). Az év sok súlyos veszteségét segít feldolgozni Czikó László tanulmánya (Halotti rítusok válsága), és szerkesztőségünk, lapunk közeli atyai barátjára emlékezünk (Gábor Csilla: Angi István hamvai mellett, Nóda Mózes: Búcsúzás Angi Istvántól, Angi István világa. Részletek írásaiból). A lap könyvrovatában Máriás József Szent II. János Pál pápa önéletrajzát ismerteti.

Ne maradjon le, ne maradjon ki, rendelje meg a Keresztény Szót a 2021. évre!