A romániai pápai nuncius kitüntetése

1
2612

A bukaresti apostoli nunciatúra 2020. december 22-i közleményében tette közzé Miguel Maury Buendía érsek, romániai apostoli nuncius állami kitüntetésének hírét.

Klaus Werner Iohannis, Románia elnöke Miguel Maury Buendía érseknek, a romániai diplomáciai testület elnökének, a Vatikán Romániába és Moldova Köztársaságba akkreditált nunciusának adományozta a Hűséges szolgálat nemzeti érdemrendje nagykeresztjét. A kitüntetés jelzi az államelnök elismerését Buendía nuncius kiemelkedő tevékenysége iránt, amelyet Románia és a Szentszék kapcsolatainak több szintű fejlesztése és elmélyítése terén, valamint a felekezetközi párbeszéd érdekében fejtett ki.

A spanyol származású Miguel Maury Buendía Italica címzetes érseke, 2008-tól Kazahsztán pápai nunciusa, 2015-ben kapott Romániába szóló kinevezést, az ország több egyházmegyéje püspöki székének betöltésében játszott szerepet, valamint Ferenc pápa romániai látogatásának előkészítésében és lebonyolításában, ez utóbbi esemény 2019. május 31-június 2. között zajlott.

A Hűséges szolgálat érdemrendet I. Károly román király alapította 1878-ban, az államelnök 2000. március 31-én újra bevezette, öt fokozattal. Ez a második legrangosabb nemzeti érdemrend a Románia csillaga kitüntetés után, a nagykereszt fokozatot csupán 120 civil és 30 katona kaphatja meg.

1 HOZZÁSZÓLÁS