Elmaradt a csoda

Az emberek szívének kell megolvadnia

0
2404

Szent Januáriusz, olaszul San Gennaro, Nápoly védőszentje, Benevento püspöke volt a 3. században, Diocletianus keresztényüldözése során halt mártírhalált, csontjait és vérét a nápolyi katedrális relikviái közt őrzik. Szent Januáriusz vére egy évről évre végbemenő csoda alanya: a tartóban található teljesen szilárd vérrög egyes alkalmakkor cseppfolyóssá válik. Az év három napján megy végbe a csoda: májusban, a hónap első vasárnapját megelőző szombaton, Szent Januáriusz szeptember 19-iki ünnepén, és december 16-án, ami annak emléknapja, hogy Nápoly épségben maradt a Vezúv 1631-es kitörése nyomán. Bár az egyház hivatalosan nem ismerte el, a helyiek nagy becsben tartják. Nápolyban és környékén jó jelnek tekintik, amikor a csoda megtörténik.

December 16-án a csoda elmaradt– adta hírül Hannah Brockhaus, a Catholic News Agency (CNA) tudósítója. Fr. Vincenzo de Gregorio, a nápolyi katedrálisban található Szent Januáriusz-kápolna apátja számolt be a helyzetről: Amikor az ereklyetartót a helyéről elővettük, azt láttuk, hogy tartalma egészen szilárd”. Azt is elmondta, olykor a csoda a nap folyamán később következik be. Ez azonban e napon elmaradt. Egy vatikáni újságíró, Francesco Antonio Grana a CNA-nak azt mondta, december 16-án nem mindig válik cseppfolyóssá a vérereklye, az elmúlt 34 évben alig néhányszor történt meg.

Ám a meglehetősen babonás nápolyiak rossz előjelnek tekintik a csoda decemberi elmaradását. A Reuters hírügynökségnek az esetről szóló beszámolója megemlíti, hogy tudósok nem találnak magyarázatot, miért és hogyan lesz a teljesen szilárd vérrög cseppfolyóssá az év e három napján. A nápolyiak azonban nem magyarázatot keresnek, főleg nem tudományosat, a csodára, hanem a járvánnyal megterhelt év végén jó hírt, jó jelet vártak, ami a jövőre nézve valami jobbat ígér. A csoda elmaradása kapcsán rögtön korábbi negatív esetek jutnak az emberek eszébe, ezek közül a legkirívóbb 1980 szeptembere, amikor elmaradt a csoda, s nemsokára Dél-Olaszországot pusztító, emberáldozatokat követelő földrengés sújtotta. Éppen ezért fogalmazott így Crescenzio Sepe nyugalomba vonuló bíboros: ne csüggedjenek, ha a jelen helyzetben valaminek meg kell olvadnia, az az emberek szíve.

Amikor a csoda megtörtént: a bíboros a szent vér ereklyetartóval 2009-ben. Fotó: Paola Migni via Flickr.

Crescenzio Sepe bíboros, Nápoly emeritus érseke a várt és elmaradt csoda kapcsán így fogalmazott: Szent Januáriusz tiszteletére gyűltünk össze. Ő segít nekünk, hogy tanúságot tudjunk tenni a hitünkről.” Még ha nem válik is cseppfolyóssá a szent vére, ez nem jelent semmi rémisztőt. A valódi egység megélése a fontos, és a város védőszentje közbenjárásának kérése.

A 3. századi vértanú püspök, Szent Januáriusz, San Gennaro

A 77 éves Sepe bíboros lemondását Ferenc pápa nemrég fogadta el, ki is nevezte már utódját, az 57 éves Domenico Battagliát, akit utcai pap”-ként ismernek a szegények körében végzett jótékonykodása miatt.

Összeállította és fordította Bodó Márta