Készítsd a szív fészkét!

Kiértékelték a nagyváradi betlehemkészítő pályázat alkotásait

0
1107
Kenyérbe rejtett betlehem

A nagyváradi székesegyház Szent Család-oltáránál állították ki azt a 27 alkotást, amelyet az egyházmegye családjai készítettek a Szállást  adunk  a Szent Családnak! betlehemkészítő pályázatra válaszolva.

December 27-ig, Szent Család vasárnapjáig csodálhatják meg a székesegyházba betérők az ötletesebbnél ötletesebb betlehemeseket, amelyek elkészítésekor olyan szempontokat kellett figyelembe venniük a családoknak mint: hogy kizárólag természetes anyagokból  készítsék el; Jézus, Mária és József alakjai megjelenjenek benne (a többi szereplőt az alkotókra bízták); valamint, hogy valóban együtt alkosson a család.

Élő adásban közvetítették a pályázat „kiértékelését” az egyházmegye Facebook oldalán december 17-én az esti szentmise után. Öt tagú zsűri pontozása alapján 26+1 „győztest” hirdettek: a váradi Perei család alkotása kapta a legtöbb pontszámot az anyaghasználat, kreativitás és igényesség szempontjait figyelembe véve.

Minden alkotásról fotó album található az egyházmegye közösségi oldalán, ahol december 20. éjfélig egy „gombnyomással” bárki kifejezheti tetszését: a másik különdíj a legtöbb kedvelést „begyűjtő” alkotást illeti majd. (Az albumok lájkjait veszik figyelembe, nem pedig az egyes fotókét.)

Böcskei László megyés püspök az eredményhirdetés közvetítése során személyesen mondott köszönetet a kezdeményezésben résztvevő családoknak, akik az egyházmegye különböző plébániáiról küldték el betlehemeseiket, amelyek később visszakerülnek majd otthonaikba. Joyce Rupp amerikai írónő Fogódzók című könyvéből vett gondolatokkal zárta az estét a főpásztor, amelyek a betlehemesek látványával összhangban „arra ösztönöznek és hívnak bennünket, hogy tovább cselekedjünk” a készület útján.

Befogadó fészek

fészek: kerek, melegséggel teli,
puhaság a befogadó középpontban,
a föld jóságának piciny köre,
távoli sarkakból áramló,
darabról darabra türelemmel összerakott
és otthonná vájt.

fészkek: az élet kincsére váró,
egyszerű, gyengéd tartózkodási helyek,
amelyekből végül dal fog visszhangzani
és a szabadság utat enged a repüléshez.

készítsd a szív fészkét!
tapaszd be az összetört részeket!
helyezz puhaságot a közepébe!
ülj le és melegítsd imával a helyet!
adj tartózkodási helyet Krisztusnak!