Ünnepi készülődés a Máltai Szeretetszolgálatnál

0
1213
Fotó: a Máltai Szeretetszolgálat tavalyi élelmiszergyűjtési akciója

Cikkünkben annak jártunk utána, hogyan készülnek a Máltai Szeretetszolgálatnál az ünnepre, milyen tevékenységekkel telnek a karácsony előtti hetek. Pünkösti Zsoltot, a Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezetének vezetőjét arra kértük, mutassa be, jelen körülmények között hogyan készülnek az ünnepre. Tischler Ferenc, a romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára arról beszélt, országos szinten milyen eseményekkel készülnek a karácsonyra.

Pünkösti Zsolt, a Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezetének vezetője beszélt arról, milyen eseményekkel készülnek Kolozsváron és környékén:
A koronavírus miatt nagyon beszűkülnek a lehetőségeink. Mi sérülékeny, érzékeny csoportokkal dolgozunk, mozgássérültekkel, idősekkel, akiknek immunrendszere legyengült, így csoportos tevékenységeket nem tudunk szervezni. Adománygyűjtést is nehézkes szervezni ebben az időszakban. Próbálunk otthon is elvégezhető dolgokat megvalósítani. Van például egy mozgássérült fiataloknak szóló csoportunk Kolozsváron, velük áttértünk online tevékenységekre: karácsony témájú tevékenységek, kézműves foglalkozások vannak, amihez előzőleg vittük nekik a szükséges anyagokat. Van egy titkos Mikulás-szerű tevékenység is velük, ahol egymásnak is ajándékokat készítenek, illetve mi is megajándékozzuk őket a fiókszervezet részéről kisebb élelmiszercsomaggal, tisztálkodási szerekkel.

Ezen kívül tervben van az élelmiszerosztás is rászoruló családoknak. Most igyekszünk kitalálni, honnan szerezzük be, hol gyűjtsük össze az élelmiszert, hogyan szállítsuk ki. Ez még terv. Valamilyen szintű adománygyűjtést szeretnénk szervezni, valószínűleg a karácsony előtti héten lesz, de most dolgozzuk ki a részleteit. Normál években két fő tevékenység van, ugyancsak a mozgássérült és az idős csoporttal közösen, amikor a fiókszervezetnél közösen karácsonyi díszeket készítenek, amelyeket adomány fejében elárverezünk, a befolyt pénzt a tevékenységekre, illetve segélycsomagokra tudjuk fordítani. A karácsonyi körben is több egyedülálló kedvezményezettünk van, nekik is jó, ha közösségben vannak, tevékenység van, hogy átérezhessék a karácsony szellemét. Csomagosztás is van több éve, egyebek mellett a Petry üzletlánccal szervezett kampányból tartós élelmiszereket gyűjtöttünk, ebből csomagokat készítettünk, s ezeket Kolozsvárra és környékére, például Kolozsra vittünk ki (tavaly 30−50 családnak) élelmiszercsomagot. Hajléktalanoknak is volt étel-, melegruhaosztás. Tavaly végigjártuk azokat a helyeket Kolozsváron, ahol tudjuk, hogy hajléktalanok tartózkodnak, és a hideg időre való tekintettel cipőt, meleg ruhát, kabátot vittünk.

Karácsonyi hangulatteremtés

Tischler Ferenc, a romániai Máltai Szeretetszolgálat főtitkára arról beszélt, országos szinten milyen jótékonysági eseményekkel, lelki programokkal készülnek az ünnepre:
Lényegesebben szegényes a tevékenységi naptárunk az elmúlt évekhez képest. A legnagyobb fájdalmunk, hogy azokat a közösségi élményeket, amelyek nagyon népszerűek voltak a rászorulók körében, nem tudjuk biztosítani. Több településen volt idősek karácsonya, melynek keretében egyedülálló, nagyon idős személyeket hívtunk el, és a helyi színházakkal meg kultúrcsoportokkal karöltve próbáltuk meg biztosítani a karácsonyi hangulatot. Ezek a megszorító intézkedések miatt elmaradtak, de már advent beálltakor elkezdtük meglátogatni az időseket. Advent első napján több településen is énekekkel lepték meg fiataljaink az időseket, adventi koszorút is vittünk ajándékba. Ahol szükség van, és úgy érzik, szeretnék, imádkoztak is az önkénteseink. Ez folytatódik egészen karácsonyig.

Fotó: a Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezetének Facebook-oldala

A programjaink attól függenek, hogy a következő időszakban milyen megszorító intézkedések lesznek. Meg szeretnénk tartani például a hajléktalanoknak a karácsonyi időszakban a szeretetvacsorát, -ebédet még akkor is, ha nem tudunk egyszerre leülni, csak kisebb csoportokban, az asztalhoz. Annak függvényében, hogy a szentmisék hogyan zajlanak majd, idén is igyekszünk megvalósítani az élő betlehemet. Amikor a miséről kijönnek a hívek, együtt el szoktunk énekelni egy-két karácsonyi éneket. Nem marad el a szegény gyerekekkel folytatott tevékenységünk, nem tudunk karácsonyra készülni, nem tudjuk megadni azt az örömöt, hogy valahol közönség előtt fellépjenek, a sikerélmény biztosan fog hiányozni. De online tanulunk velük karácsonyi verseket, énekeket, reméljük, sikerül egyszerre többen becsatlakozva egy kis karácsonyi hangulatot teremteni. A hagyományos tevékenységek, ami a csomagosztásokat illeti, meg az éjszakában a szegények, hajléktalanok megkeresését, továbbra is zajlanak. A személyes találkozókra fel vagyunk készülve megfelelő védőruhával, szabályokat hoztunk, ezek már nem okoznak akadályt, így február végéig folytatjuk ezt a munkát. Esténként több fiókszervezetünkben van imaóra: mi is csatlakoztunk a felhíváshoz, hogy imádkozzunk a vírussal fertőzött betegekért. Advent utolsó hetében Veres Stelian lelki vezetőnk segítségével megpróbálunk minél több imát, elmélkedést eljuttatni a tagjainkhoz, kedvezményezetteinkhez, éreztetve, hogy együtt vagyunk, nem egy helyen, de ugyanúgy készülnünk kell Jézus születésére. Picit könnyebb a karácsonyi időszak ebben az online, vírusos világban, mert volt egy húsvét, ami az első ilyen kihívás volt, nem tudtuk, mivel jár, de levonva a következtetéseket, úgy gondolom, karácsonykor aktívabbak tudunk lenni fizikailag és online.

A jótékonysági akciókat az önkénteseink, munkatársaink végzik, megkeresik azokat, akiket eddig bevonzottunk a tevékenységeinkre. Online a lelki táplálék továbbítása marad, illetve a hangulatteremtés. Vannak települések, ahol naponta szendvicset visznek a hajléktalanoknak, van, ahol az egyedülálló időseket naponta, kétnaponta megkeresik, mert attól tartunk, nincs fűtés, nincs, aki meglátogassa őket, és nehogy probléma legyen. Ide plédet, meleg ruhát, meleg teát, élelmet viszünk. Intenzívebben otthon vagyunk a rászorulóknál, eddig be tudtuk őket hívni, meg tudtuk beszélni, milyen problémáik vannak. Most nem tudjuk behívni, mi kell többet menjünk, de ez nekünk is jó, mivel jobban látjuk, az emberek mivel küszködnek, mitől szenvednek. Van, aki szerény, nem mondja el, mi a problémája, de ha látjuk, tudjuk, mivel kell őt segíteni. Kolozsváron minden nap viszünk száraz élelmet, s sokszor kérik a segítségünket, hogy vásároljunk be, vigyünk gyógyszert (van, hogy azt is megmondják, melyik üzletből, melyik polcról, hány lejes terméket). Mi nagyon szívesen segítünk. Az az érzésem, márciustól bekerültek a házba, félnek kijönni, nem mozognak, ezért elkezdődött egy leépülési folyamat is, már nehezebb minden mozgás. Szociális igényeik voltak, nem tudnak fát vágni, takarítani… Sok ilyen jellegű probléma jelent meg azoknál a személyeknél, akik egy fél évvel ezelőtt még maguk végezték ezeket a tevékenységeket. Elég nagy számban kérik a segítséget azok, akik eddig nem tették.

Az írás a Vasárnap 2020. december 13-ai számában olvasható A mi „kevesünk” valaki számára ajándékká válhat; Ünnepi hangolódás című összeállítás részeként.