Ferenc pápa magánlátogatása a római Spanyol téren

0
1124

A Szentszék Sajtóterme december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás főünnepén kora reggel tette közzé a hírt: Ferenc pápa magánlátogatást tett a római Spanyol tér közelében álló Immacolata szobor előtt, majd csendes imádsága után a közeli Santa Maria Maggiore bazilikában szentmisét mutatott be a Szeplőtelen Szűz tiszteletére.

„December 8-án, Szeplőtelen Fogantatás főünnepe reggelén hét órakor Ferenc pápa a Spanyol-térre hajtott, ahol a Szeplőtelenül Fogantatott Szűz oszlopra emelt szobra előtt magánimádságot végzett. Szakadó esőben, egyedül, esernyő alatt egy fehér rózsacsokrot helyezett el az oszlop tövénél, majd imádkozott a Szent Szűzhöz, hogy szeretettel őrködjön Róma városa és lakosai fölött. Ferenc pápa egyúttal a Szűzanya oltalmába ajánlotta mindazokat, akiket betegség sújt és akik elcsüggedtek a városban és szerte a világon.

Kevéssel negyed nyolc után hagyta el Ferenc pápa a Spanyol teret és érkezett a Santa Maria Maggiore bazilikába, ahol szentmisét mutatott be a Szent Jászol kápolnában. Ferenc pápa a szentmise után visszatért a Vatikánba.”− közölte Matteo Bruni szentszéki szóvívó.

Kedden délelőtt Róma városának tűzoltósága a következő közleményt tette közzé hivatalos Twitter oldalán Ferenc pápa meglepetése címmel: „Ferenc pápa meglepetése a Spanyol téren a december 8-i hagyományos szertartáson megelőzött minket, mielőtt a tűzoltók kosaras autódaruval 27 méter magasságban a Szűzanyának ajándékozták volna virágcsokrukat”. A gyors közbeavatkozáshoz szokott tűzoltók a helyszínen, már a szokásos „bevetésre” készülve, mozdulatlanná dermedtek, amikor meglátták hét órakor az autójából kilépő Ferenc pápát, aki egyedül végezte el a Szűzanya köszöntését. A tűzoltók a Szentatya eltávozása után a hagyományos módon magasba emelték a római hívők által ajándékozott virágcsokrot, amit a magasban a Szűzanya karjára helyeztek”. A tűzoltóság közleménye megjegyzi, hogy „a Szűzanyának nyújtott virág számukra a mostani fájdalommal és szenvedéssel teli időben az imádság, az oltalom és mindenekelőtt a reménység jele, amit Róma népe és köztük a tűzoltók várnak Szűz Máriától”.

Forrás: Vatican News Facebook-oldala