Új Caritas-bolt nyílt Nagyváradon

0
1601
Értékes kincsekre bukkanhatnak a polcokon. Fotók: Caritas Catolica

Kettős célt szolgál a nagyváradi Caritas Catolica új, jótékonysági használtáru-kereskedése, amelyet december 3-án, csütörtökön nyitottak meg hivatalosan a Predeal utca 8 szám alatt, a rogériuszi piac mellett egy tömbház földszintjén. Egyrészt a külföldről kapott tárgyi adományok egy részének értékesítése által finanszírozzák a Caritas Catolica egészségügyi és szociális segélyprogramjait, másrészt elérhető áron kínálnak új és használt árucikkeket a lakosságnak.

De a bolt nem csak azokat szólítja meg, akiknek alacsony költségvetésből kell gazdálkodniuk az ünnepek alatt, hiszen az eladási tárgyak között számos vadonatúj termék is szerepel, holland és osztrák kozmetikumok, valamint olyan egyedi tárgyak, amelyek külföldi hagyatékokból érkeztek, így bármely vevő értékes kincsekre bukkanhat a polcokon.

Az új boltot szerdán szentelte fel a személyzet jelenlétében Rajna József kanonok, Caritas-igazgató. „Álld meg Istenünk mindazokat, akik ebbe az épületbe belépnek, hogy a tárgyak eladásában és megvásárlásában – megőrizve az igazságosságot és a szeretetet – a közjó előmozdítói legyenek és boldogan működjenek közre a Föld emberi közösségének fejlődésében” – hangsúlyozta beszédében.

Az üzletben új outlet termékek és használtáruk széles skálája kapható: ruhák, kozmetikumok, játékok, étkészletek, lakberendezési cikkek, tisztasági betétek, pelenkák, karácsonyfadíszek és sok minden más, jutányos áron. Ez immár az ötödik egység a Caritas Shops üzletlánc keretében, amely az egyházmegyei Caritas égisze alatt működik. Ahogy a kifüggesztett szlogen – „Nálunk minden vásárlással egy rászorulón segít” – is mutatja: az üzletek célja, hogy a bevétel által támogassák az egyházmegyében végzett szociális programokat, mint az idősek és betegek gondozása, a szegénykonyhák működtetése vagy a rászorulók segélyezése.

„Hálásak vagyunk külföldi szponzorainknak, akik a mostani nehéz gazdasági helyzetben, amikor minden segítségre szükségünk van, megkettőzött erővel és lelkesedéssel gyűjtenek tárgyi adományokat a Caritas támogatására. Ezeknek egy részét közvetlenül rászorulókhoz juttatjuk el, egy másik részét pedig a Caritas-boltokban értékesítjük, hogy a bevételből támogassuk a karitatív tevékenységet. Enélkül nem is tudnánk fenntartani a szolgáltatásaink kontinuitását, hiszen az állami támogatás alig 10%-át teszi ki annak az összegnek, amire az egyházmegye betegeinek és rászorulóinak ellátásához szükségünk van” – nyilatkozta Egeli József plébános, a Caritas Catolica gazdasági igazgatója.

Az új Caritas bolt tehát a rogériuszi piac mellett várja az érdeklődőket hétköznaponként 9–17 óra között. A Caritas Shops üzletlánc keretében egyébként működik még egy használtáru-bolt Margittán a Republicii út 82/A alatt, valamint három másik bolt Nagyváradon: a Kanonok sor 21, a Ion Creangă tér 2, valamint a Spartacus utca 31/A alatt.

Caritas Catolica