Az angyal minden gyereket egyformán szeret!

Gyerekek kéréseit teljesíti a Juventutti Alapítvány

1
1985
Mit hozott az angyal?-akció, 2019.

A csíkszeredai Juventutti Alapítvány számos jótékonysági akciót indított az év során. Az iskolai erőszakmegelőző programjukról a Vasárnap szeptember 13-ai számában írtunk. Ezúttal a Mit hozott az Angyal? kezdeményezésükről kérdeztük az alapítvány elnökét, Hasenec Tímeát. Az akció során rászoruló gyerekek leveleit tették közzé, hogy az angyal teljesíthesse azokat. Ahogy megjelentek a gyerekek levelei a honlapjukon, nagyon rövid idő alatt le is foglalták azokat az ajándékozni vágyó „angyalok”. Hasenec Tímeát kérdeztük az akció részleteiről, s arról, mi motiválja őket munkájuk során, amiért ennyire szívükön viselik ezeknek a családoknak a sorsát.

Hogyan indult a program és miből áll?
A Juventutti Alapítvány 2015. óta minden decemberben szervez jótékonysági akciót karácsony közeledtével. A Mit hozott az Angyal? elnevezésű akció a jelenlegi formában 2018 óta létezik: ilyen sok gyerek angyalhoz írt kérését most először igyekszünk teljesíteni az adományozók segítségével.
A tavalyi 37 család után idén 44 család gyerekeit kértük fel, hogy írjanak levelet az angyalnak. Ezek az idén a járványhelyzetre való tekintettel a közösségi médián keresztül jutottak el hozzánk. A leveleket feltöltöttük a honlapunkra, egy külön erre a célra fejlesztett felületre, ahol néhány kattintással az angyalok elolvashatták és lefoglalhatták őket. A leveleket alig 36 óra leforgása alatt lefoglalták az angyalok. Közel 160 gyereknek segítünk idén, hogy ők is elmondhassák magukról, náluk is járt az angyal, mert hisszük, hogy az angyal minden gyereket egyformán szeret!

Milyen kívánságokat fogalmaztak meg a gyerekek?
Sok családnál a gyerekek álma, hogy új ruhákat, bakancsot, sálat, sapkát, nadrágot, pulcsit kaphassanak. Ami gyakori kérés az online oktatás miatt, az a fülhallgató és a memóriakártya, de játékokra, babákra, távirányítós autóra, társasjátékokra is sok gyerek vágyik. Szívszorító érzés azt olvasni a levelekben, amikor például sampont vagy épp élelmiszert kérnek a gyerekek.

Renáta és testvére kérése az angyalhoz.

Milyen részei vannak az akciónak?
A Mit hozott az Angyal? akció mellett, köszönhetően két kezdeményezőnek (a Transylvanian Fanatics és a Hamm.ro-nak) az angyalok nagylelkű ajándékai mellett minden családot meglepünk egy ünnepi élelmiszercsomaggal is, így nemcsak ajándék, hanem élelem is kerül a gyerekek ünnepi asztalára. Ezt nagyon fontosnak tartjuk, hiszen tudjuk, hogy rengeteg családnál konkrét probléma ez, és nem szeretnénk, hogy az ünnep fényét és örömét a korgó gyomor érzése nyomja el. Hálásak vagyunk a két kezdeményezőnek, hogy ránk gondoltak és a családoknak szánnak segítséget idén decemberben.

Munkájuk során sokat figyelnek a szegénységben élő gyerekekre, családokra, hogyan találnak rá a rászorulókra?
Egy közel ötven családból álló listánk már évek óta kialakult, amelyről többeket az iskolaigazgatók ajánlottak figyelmünkbe. Az idei járványhelyzet olyan kilátástalan, nehéz helyzetbe hozott rengeteg családot, hogy kénytelenek voltak hozzánk fordulni segítségért, így a listánkon jelenleg kétszáz család szerepel. Kénytelenek voltunk egy kritériumrendszert kidolgozni, amely nyolc szempont alapján „rendszerezi” a családokat. Az elért pontszámok szerint alakul ki a kedvezményezettek végső listája. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a gyerekek járnak-e rendszeresen iskolába, milyen eredményeik vannak, valamint hogy hány fős a család és mekkora az egy főre eső jövedelmük.

Miért szívügyük ezek a családok? Mi motiválja önöket személyesen, amiért ezzel foglalkoznak, mit kaptak a programtól, az emberektől, akikkel foglalkoznak?
Minden család, akivel eddig találkoztunk, a szívügyünkké vált, hisz bepillantást nyerhettünk az életükbe, felemelő érzés látni a boldog gyerekarcokat, motivál és hajt minket, alapítványi munkatársakat és önkénteseket egyaránt. Talán a tavalyi személyes beszámolóink éreztetni tudják, amit mi átélünk egy-egy ilyen akció során:

„Megdöbbentő volt szembesülni azzal a ténnyel, hogy hány család él mélyszegénységben. Az esetek többségében 5−6 gyermek tartózkodott otthon 1−2 felnőttel, 6 négyzetméternél is kisebb lakásban (ha lehet egyáltalán annak nevezni azt a csöpp kis szobát). Szűkös a hely, minimális a napi betevő, de a szeretet annál nagyobb teret hódít a család életében. Kivétel nélkül minden gyerek fülig érő szájjal fogadott minket, majd még nagyobb örömujjongással az ajándékokat. Láttuk és átéltük a gyerekek határtalan boldogságát. Hálásak vagyunk az Angyaloknak, hogy szebbé tették mindenki karácsonyát!” (Timi)

„A Mit hozott az Angyal? projektünk egyike a szívemcsücske-projektjeinknek. Szívszorító levelek, lelkes Angyalok, telepakolt autók, széles mosolyok, érdeklődő tekintetek képe van előttem, ha a projektre gondolok. Hála, tenni akarás érzése tölt el mindig, amikor egy-egy csomag megérkezik a gyermekekhez. Köszönet érte.” (Emőke)

„Nekem az volt a legjobb élmény, hogy néhány családnál tudtunk maradni, beszélgetni velük, és beengedtek egy igen privát pillanatba: az ajándékok kibontását is végignézhettük. Ez annyira elképesztő élmény volt, mert bár a leveleket ismertük, már nem tudtuk, ki mit kért, és teljesen visszajöttek a gyerekkori élményeim, látva az ő örömüket, izgatottságukat. Ezek a gyermekek tényleg tudnak örülni, és olyan igazán őszintén, ami napjainkban, azt hiszem, talán nem is számít olyan hétköznapi dolognak. Minden angyalunk tényleg egy igazi Angyal, mert varázslat történt, és ez nyilvánvalóvá vált a csomagok átadásakor! Köszönjük.” (Brigitta)

„A csomagok kihordása a karácsonyi akció fénypontja, amikor minden fáradtság, ami felhalmozódott az évben, elmúlik, és abban a pillanatban egy adott családnál csak az akkor és a most van, a tiszta gyermeki öröm. Több kiemelkedő élményben is részem volt. Az egyik ezek közül, amikor kibontotta az egyik kisfiú a csomagot, kiemelt belőle egy dolgot és hangosan felkiáltott, hogy igen, ez az, pont ezt akarta, és látszott rajta, hogy tényleg ez egy olyan öröm számára, amit talán még ő sem teljesen tud feldolgozni, csak úgy áradt róla a boldogság, és el is felejtette, hogy mi is ott vagyunk. Egy másik ilyen emlék, ami sokáig fog élni bennem, amikor bevittük egy házba a csomagot, és igaz, talán nem is igazán lehet a házat háznak nevezni, annyira egyszerűek voltak a körülmények, mégis az új játékok, ruhák kincsként csillogtak ott. Hallani a halk felkiáltásokat, anya, nézd, mit kaptam, milyen szép, és minden eleme a játéknak mint egy-egy kincsdarab volt kiemelve és megvizsgálva. Ott és akkor számomra minden kicsit átértékelődött, mindennek másképp tudtam örülni.” (Katika)

„Nekem ez volt az első ilyen jellegű élményem, és azt kell hogy mondjam, pozitív érzések vannak bennem. Habár összeszorul a szívem a családok láttán, de öröm és elégedettség tölt el, hogy segíteni tudtunk rajtuk. Az egy hét alatt nagyon sokat kaptam és tanultam. Habár sok rossz van a világban, én hiszem, hogy még sok jó ember van benne, hiszen nélkülük nem tudtuk volna megvalósítani sok kisgyermek álmát. Megláttam, megtapasztaltam, hogy a kicsi is elég a boldogsághoz. És végül egy óvodás kisfiútól megtanultam, hogy nem is az számít, mit hozott az angyal, hanem a leginkább az, hogy mind együtt legyünk, boldogságban, szeretetben, békességben. Ezen a héten csodák történtek.” (Reni)

1 HOZZÁSZÓLÁS