Szegények világnapja a Máltai Szeretetszolgálatnál

1
1640
A szegények világnapján a legelesettebbeknek segítettek. Fotók: Szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat

A szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat a szegények világnapja alkalmából egyebek mellett rajzversennyel, tűzifával, vitaminokkal, maszkokkal tett a szegényekért. Ferenc pápa 2016. november 21-én az irgalmasság évét lezáró szentmisén közzétett apostoli levelében alapította meg a szegények világnapját, amelyet az évközi időszak 33. vasárnapján tartanak, amely Krisztus Király ünnepe előtt az utolsó évközi vasárnap az egyházi évben. Idén november 15-én irányította a legelesettebbek felé a figyelmünket a szegények világnapja.

Az idei év minden tekintetben eltér a korábbi évektől: új, váratlan problémák, korlátozottság, szigorú szabályok. Ezzel egy időben pedig a világjárvány miatt egyre többen maradnak munka nélkül, egyre több család küzd anyagi problémákkal.

„Mi is igyekszünk, igyekeztünk a szolgáltatásainkat átszervezni, amit lehet, digitális eszközök segítségével oldjuk meg, viszont nem tudjuk minden tevékenységünket ilyen módon folytatni. Nekünk az a dolgunk, hogy felkeressük azokat, akiknek szükségük van ránk, segítsünk nekik a lehető leghatékonyabban, mert csak így vészelhetjük át ezt a mindannyiunk számára nehéz időszakot” – nyilatkozta Hegedüs Gergő, a szeretetszolgálat helyi vezetője.

Fontos számunkra, hogy minden helyzetből a lehető legtöbbet tudjuk kihozni és megragadjunk minden kínálkozó lehetőséget. A tevékenységeink megszervezése során is ezt tartjuk szem előtt: szeretjük a változatos programokat és abban hiszünk, hogy a közös munka élménye köt minket össze igazán.

Idén a szegények világnapját sem tudtuk úgy megtartani, ahogy azt a korábbi években tettük, de az óvintézkedések betartásával végeztük a feladatainkat. Azért, hogy minimálisra tudjuk csökkenteni a résztvevő önkéntesek számát, kisebb csoportokban dolgoztunk.

A világnapot megelőző héten rajzpályázatot hirdettünk, amelynek témája a szegénység volt. A gyerekeknek csupán annyi feladatuk volt, hogy rajzolják le azt, ami ennek kapcsán eszükbe jut, ami szerintük a szegénység. November 15-én ki is hirdettük a díjazottakat, de a Retro Babám könyvesboltnak köszönhetően minden résztvevőt egy karácsonyi foglalkoztató könyvvel tudunk megajándékozni.

A Harag György Társulat színművészei igent mondva a felkérésünkre 12 videót készítettek, amelyben egy-egy mű/dal/vers segítségével elevenítik meg a szegénység fogalmát. Ezeket a videókat a világnap során osztottuk meg a Facebook-oldalunkon, így fenntartva az érdeklődést és a figyelmet a témával kapcsolatban.

A hajléktalanszállóra reggelit és vacsorát szállítottunk a szegények világnapja alkalmából. 

Az Ostrovului utcai szociális lakásokba higiéniás csomagokat juttatunk, odafigyeltünk arra, hogy mindenkinek jusson és egységes legyen az adomány. A csomagok tartalmaztak fertőtlenítőszert, maszkokat (gyerek és felnőtt méretet egyaránt), valamint vitaminokat is.

Tűzifát biztosítottunk 14 család számára. Azokban az esetekben, ahol idős személyek vannak a családban és ebből kifolyólag nem tudták elvinni a fát, mi szállítottuk haza a szervezet önkénteseivel. Talán mondanunk sem kell, hogy ez mekkora segítség a családok számára, hiszen hatalmas terhet vettünk le ezáltal a vállukról.

A Partiumi Falugazdászokkal partnerségben egy zöldség és gyümölcsgyűjtő akciót szerveztünk (Adományozz egy kosárnyi helyit!), amelynek lényege, hogy a termelők a számukra feleslegessé vált termékeket karitatív célra ajánlják fel. A világnap alkalmából szervezett gyűjtés sikeres volt. Összesen 120 kg krumpli, 20 kg karfiol, 40 kg vegyes zöldség, 600 kg káposzta, 40 kg paprika, 50 kg padlizsán, 30 l almalé és 29 kg hagyma gyűlt. Ezeket az adományokat is sikeresen célba juttattuk.

Szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat