Kitüntették az olasz barlangászt, aki Márton Áron és katonatársai emlékét ápolja

0
1689
Gianfranco Simonitot a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki Áder János magyar köztársasági elnök. • Fotó: Terdik Sebestyén

A római Pápai Magyar Intézet rektora, dr. Németh Norbert által San Martino del Carsóban bemutatott szentmise keretében 2020. október 31-én vette át Gianfranco Simonit, a Karszti Barlangász Csoport (Gruppo Speleologico Carsico) elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, amelyet október 12-én adományozott neki Áder János, a Magyar Köztársaság elnöke. Dr. Kovács Gergely érsek szerkesztőségünknek az esemény fontosságáról és erdélyi vonatkoztásairól beszélt.

A kitüntetést Gianfranco Simonit az Isonzó menti I. világháborús hadtörténeti emlékek felkutatása és méltó megőrzése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként kapta.

Gianfranco 1963-ban született az olasz-szlovén határon található Goriziában. A hetvenes években, serdülőként elkezdte a környék barlangjait kutatni, ez egyben az I. világháború doberdói ütközeteinek nyomaival való találkozást is jelentette számára. Amióta 1988. október 19-én néhány társával együtt megalakították a Karszti Barlangász Csoportot (Gruppo Speleologico Carsico), a barlangkutató tevékenységen túl Gianfranco a „nagy háború” emlékei felkutatásának és megőrzésének szentel kiemelt figyelmet. A Barlangász Csoport tart rendben és gondoz önkéntes munkával a környéken található több első világháborús emléket, köztük a nagyváradi 4-es honvédek emlékművét, a szegedi 46-os és a temesvári 61-es gyalogezred kőbe vésett feliratait. 2014 novemberében a temesvári 61. gyalogezred emlékműve mellé négynyelvű – olasz, magyar, angol és szlovén – információs táblát helyeztek el, amelyen feltüntették, hogy a 61. gyalogezredben harcolt Doberdónál nyolc hónapon át és itt sebesült meg 1916. július 19-én Márton Áron, Erdély későbbi híres püspöke. A szegedi Meritum Egyesülettel közösen 2018 őszén felújították az emlékművet és újabb információs táblákat helyeztek el a környéken folyó harcok néhány helyszínére: egy tábla az egykori 18. és 19. védelmi szakaszba került, ahol a katona Márton Áron harcolt.

A Barlangász Csoport saját múzeumot is működtet, amelyet 2007. június 30-án nyitott meg a doberdói fennsíkon található San Martino del Carsóban. A Nagy Háború Múzeumában (Museo della Grande Guerra) kiállított tárgyak mindegyike a környező területeken fellelhető kavernákból és egykori lövészárkokból került elő. A múzeumban Márton Áron önálló, háromnyelvű – olasz, magyar és román – tablót kapott.

A múzeum látogatói a magyar, olasz és német nyelvű emlékképecskén kívül ingyen vihetik innen magukkal (olasz, angol és német nyelven) azt a Márton Áron püspököt bemutató könyvet, amely az olasz Velar kiadónál jelent meg. A Karszti Barlangász Csoport mindig készséggel áll azon csoportok rendelkezésére, akik felkeresik a doberdói véres ütközetek helyszínét és kegyeletüket szeretnék leróni itt harcolt őseik emléke előtt. Ők fogadták és idegenvezetéssel segítették az általam szervezett eddigi doberdói zarándoklatokat is. Szintén a Barlangász Csoportnak köszönhető, hogy a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumban doberdói relikviák is láthatóak.

Gianfranco Simonit előadott a 2019 augusztusában szervezett csíkszentdomokosi konferencián, és a püspökké szentelésemen is részt vett a Karszti Barlangász Csoport és a szegedi Meritum Egyesület több tagjával együtt.

Mindannyiunk nevében mondok köszönetet Gianfrancónak mindazért, amit Áron püspökünk ügyéért és doberdói hőseink emlékének ápolásáért önzetlenül tesz, és szívből gratulálok a rangos elismeréshez. Caro Gianfranco, vivissimi auguri e congratulazioni per l’onorificenza pienamente meritata, il Signore ti benedica!