Újra megáldják a marosvásárhelyi katolikus líceum 1899-ben készült zászlóját

0
2176
Fotók: Barabás Kisanna, Laura Troșan

Védőszentjének búcsúünnepére készül a marosvásárhelyi katolikus líceum. November 5-én, Szent Imre napján egy rendhagyó momentum is emelni fogja az ünnep fényét: az iskola 1899-ben készült Szent Imre zászlóját fogják újra megáldani.

A tavalyi év során Barabás Kisanna, a Keresztelő Szent János plébánia muzeológusa hívta fel a figyelmet az egykori marosvásárhelyi Római Katolikus Főgimnázium Szent Imre zászlójára, amely szerencsés módon tartozékaival (zászlószalaggal és zászlórúddal) együtt őrződött meg az utókor számára. A zászló és tartozékai a maros-küküllői főesperesség egyházművészeti gyűjteményének részei, tulajdonosuk a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János Plébánia.

A 112×165 centiméteres zászló kétoldalas, selyemdamasztból készült, amelyet aranyszínű fémszálas paszománt díszít. Mindkét oldalán festménybetét található: egyik a Szűzanya szobra előtt imádkozó Szent Imre herceget ábrázolja térdelve, a másik vászonra festett olajképen a korona felajánlásának jelenete látható.

A 160 cm hosszú zászlószalag egyik fele kékeszöld, a másik fehér, a végükön aranyszínű fémszálból sodort rojtokkal. A szalag bogját fémszálakból varrott gomb díszíti. Az aranyszínű fémszállal hímzett felirat arról tanúskodik, hogy az adományozó maga Gróf Mailáth Gusztáv Károly megyéspüspök édesanyja: „A marosvásárhelyi róm. kath. főgymnásium ifjúságának – özvegy Majláth Györgyné – 1899”.

A zászló és szalag restaurálását Laura Troșan textilrestaurátor, a kolozsvári néprajzi múzeum munkatársa végzi.

A restaurálás költségeit az iskola szülőközössége vállalta fel. Fontos volt a közösségnek, hogy lehetőségéhez mérten mindenki kivegye a részét az iskola szimbólumának a helyreállításában. Ezért ún. zászlójegyeket készítettek, amelyeket megvásárolva minden adományozó név szerint is bekerül majd az iskola krónikájába. A zászló ünnepélyes megáldására a búcsús szentmisén kerül majd sor.

Molnár Izabella