Kihívások és örömök

Második alkalommal tartották meg a Keresztény Nyári Szabadegyetemet

0
1202

A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó online térbe kényszerülése nagy csalódás volt a gyulafehérvári egyházmegye katolikus fiataljai számára. E gyakorlat ellenére mégis sikerült rendes körülmények között megtartani egy olyan eseményt, amely a húsz év fölötti korosztály számára nyújtott hiteles képet az élet nagy fordulópontjairól: idén második alkalommal tartották meg a Keresztény Nyári Szabadegyetemet.

Zeteváralján tartották meg szeptember 12−15. között a nyár elejéről elhalasztott Keresztény Nyári Szabadegyetemet, amelyet idén Nézőpont névre kereszteltek. A járványügyi korlátozások ellenére a szervezők mindvégig kitartottak a fizikai térben történő lebonyolítás mellett, ennek megfelelően leginkább nagyobb nyitott terekben – sátrakban – bonyolították le az előadásokat.

Előadásra készülve.

A második alkalommal megtartott szabadegyetem idén a párkapcsolatok, a házasság és a gyerekvállalás témaköreire lett felépítve, ennek értelmében hiteles és szakmájukban tapasztalattal bíró szakemberek világosították fel a fiatalokat a kihívásokról és örömökről. Borota Gábor pszichológus gyerekvállalásról és önazonosságról, Józsa Csaba mentálhigiénés szakember a kereszténység társadalmi változásairól beszélt, míg Ilyés Zsolt egyházi elöljáró és Jakabos Barnabás jezsuita szerzetes előadásai a hiteles, vallásos egyházi kép kialakulásánál játszottak szerepet, csak hogy néhányat említsünk. Lazításból sem volt hiány: tollaslabda, röplabda, kvízest, méta, gyalogtúra, társastánc is szerepelt a programpontok között, a bátrabbak pedig a légpuskákat (airsoft) is kipróbálhatták ellenőrzött körülmények között. A vasárnapi szentmisét Fülöp László celebrálta, amelyen Tamás Barna volt ifjúsági lelkész és Takó István egyetemi lelkész is részt vett. Tábortűzzel, szalonnasütéssel és élő zenével tették hangulatossá az esteket a szervezők, mintegy kimerítve a fiatalokban levő közösségi vágyat, amelyből idén nagy hiányt szenvednek.

A négynapos tábornak a Zetavár Panzió és Kemping adott otthont, ahol kötelező maszkhasználattal, a kihelyezett kézfertőtlenítőkkel, a napi hőmérsékletméréssel a szervezők igyekeztek eleget tenni az előírásoknak. A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség munkatársai közül Ferencz Evelin főszervezőként hálát adott, hogy a rengeteg nehézség ellenére problémamentesen zajlott le az esemény, és köszönetet mondott a résztvevők nyitottságáért.

Korpos Attila