Történelmi kertek a Körös partján – a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ismertető kiadványairól

0
1068
Fotók: baroque-garden.ro

A Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota felújítási munkálatainak harmadik szakaszában,  és a palota kertjében végzett felújítási munkálatok befejeztével több, nyomtatott- és online felületen közzétett ismeretterjesztő anyag is született. Ezeknek egy része már most elérhető, és van ami csak a püspöki palotában berendezett látogatóközpont hivatalos megnyitója után lesz elérhető.

Az Egyházmegyei Vallásturisztikai Iroda weboldalán – www.sanctusladislaus.ro – a látogatók hasznos és érdekes információt kaphatnak Szent László örökségével, a város  látnivalóival, illetve az intézmény által nyújtandó szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A püspöki palota felújított kertjét több eszközön keresztül próbálják megismertetni a látogatókkal. Arkádiák a Körös partján címmel öt nyelvű (magyar, román, angol, német, szlovák) album jelent meg a Szarvasi Arborétummal való közreműködés eredményeként, amely a határon átnyúló pályázatban partnere volt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek.

A palota kertjének egyik jellegzetes része a bibliai kert, amelynek növényeit a Történelmi kertek a Körös partján című, ugyancsak öt nyelven kiadott füzetben mutatják be, ahol egyébként az érdeklődők megismerkedhetnek a kert legértékesebb növényeivel is. A kiadvány teljes anyaga digitális formában is elérhető a kertet bemutató www.baroque-garden.ro interaktív, sok hasznos grafikai elemmel ellátott weboldalon. Greening footprints név alatt hamarosan elérhető lesz egy okostelefonra letölthető alkalmazás is, amely szintén a kert megismerésében nyújt majd hasznos segítséget az érdeklődőknek. A weboldalon, illetve az alkalmazásban a szöveg- és képanyagon kívül, szintén öt nyelvű hanganyag segíti a látogatókat megismerkedni a kertben fellelhető növényekkel, azok eredetével, rendeltetésével, illetve bibliai vonatkozásával. A püspöki palota bejáratánál hamarosan a látogatók rendelkezésére áll egy információs pult, ahol szintén digitális formában lesznek elérhetőek a kerttel kapcsolatos tudnivalók.

Az egyházmegye hivatalos weboldala (www.varad.org) a rendelkezésre álló digitális anyagok gyűjtő felülete.  Az egyházmegyei hírportálon (hirek.varad.org) az érdeklődők szöveges, képi- és videó formátumban kapnak tájékoztatást az egyházmegyében zajló fontosabb eseményekről.

Az előzőekben bemutatott ismertető anyagok, felületek és eszközök által a püspöki palota kertjébe látogató vendégek már érkezésük előtt megismerkedhetnek a helyszínnel és annak rejtelmeivel, a helyszínre érkezve pedig, séta közben további ismeretekkel gazdagodhatnak. A bibliai kerten végig sétálva igazi lelkigyakorlatban lehet része a látogatónak az ismertető anyagok elolvasása, meghallgatása és a növények szemlélése, megcsodálása alatt.

A püspöki palotában jelenleg még zajlanak a felújítási munkálatok. Az itt berendezett látogatói központ és kulturális centrum előreláthatólag a jövő év első felében nyitja meg kapuit a vendégek előtt.

Forrás: A nagyváradi egyházmegye sajtóközleménye