Üzenet Rómából – Piero Marini érsek: Elválik a lényeges a lényegtelentől

0
1666
Fotó: NEK

A világ bezárult, a szívünk kitárult címmel különleges eseményre készülnek a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői: szeptember 13-20. között az iec2020 YouTube-csatornáján online előtalálkozót rendeznek a NEK jegyében. Erdő Péter bíboros, prímás felvezető gondolataival kerülnek adásba azok az üzenetek, amelyben a megszólalók arról is beszélnek, hogy az ő közösségeikben milyen hatással volt a lelki életre a világjárvány.

Az Üzenetek a világból-sorozat első külföldi megszólalója Piero Marini érsek, az Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke, aki tavalyi budapesti látogatásán úgy fogalmazott, ilyen jól előkészített kongresszussal még nem volt dolga.

Az érsek kiemeli: a járvány következtében kialakult átmeneti időszak válaszutat is jelent számunkra annak érdekében, hogy megértsük, mi a fontos, és mit kell elengednünk.

Piero Marini úgy látja, a pandémia segít minket abban, hogy az eucharisztikus ünneplés igazabb értelmét és autentikusabb dimenzióját fedezzük fel, hiszen az Eucharisztia életet adó közösségi cselekedetté és testvéreink iránt érzett felelősséggé vált a járvány során.

Marini érsek Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájából is idéz egy részt, amelyben arról esik szó, hogy bűn által megsebzett emberi szívben lakozó erőszak „azokban a betegségtünetekben is megnyilvánul, amelyeket a talajban, a vízben, a levegőben és az élőlényeken észlelünk.” Az érsek ökológiai megtérésre buzdít.

Az Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke üzenetét azzal a gondolattal zárja, hogy az Eucharisztia örömteli és közösségi ünneplésében találjuk meg azoknak a mélyen emberi és egyszerű cselekedeteknek a forrását, amelyek Krisztus példáján keresztül kifejezik és megvalósítják a szolidaritást, az egyetértést, egy jobb jövő reményét és az emberiség teljes felszabadítását.

Forrás: Magyar Kurír