2020. szeptember 12., szombat

0
875

EVANGÉLIUM

Egy alkalommal Jézus így szólt tanítványaihoz:
Nincs jó fa, amely rossz gyümölcsöt terem, és nincs rossz fa, amely jó gyümölcsöt hoz. Minden fát gyümölcséről lehet megismerni. Nem szednek a tövisbokorról fügét, sem a tüskebokorról nem szüretelnek szőlőt.
A jó ember szívének jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember pedig a rosszból rosszat hoz elő. Hiszen a szív bőségéből szól a száj!
Miért mondjátok nekem: „Uram, Uram!” – ha nem teszitek, amit mondok? Megmondom nektek, kihez hasonlít az, aki hozzám jön, hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja: hasonlít ahhoz a házépítő emberhez, aki mélyre ásott, és az alapot sziklára rakta. Jött az árvíz, rázúdult a házra, de nem tudta azt összedönteni, mert jó alapra épült.
Aki viszont hallgatja tanításomat, de tettekre nem váltja, hasonlít ahhoz az emberhez, aki házát alap nélkül építette a puszta földre. Amikor rázúdult az árvíz, háza azonnal összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle.
(Lk 6,43-49)

Amikor egy kertész fát ültet, abban a reményben teszi, hogy egy pár év múlva finom, zamatos gyümölcsöt eszik róla. Milyen csalódás az, amikor a fa nem hoz jó gyümölcsöt! A Boldogságos Szűz Mária, akinek ma ünnepeljük a névnapját, egy termő gyümölcsfához hasonlít, aki nekünk ajándékozta méhének, egész lényének gyümölcsét, Jézus Krisztust. Én szavaimmal, tetteimmel, megnyilvánulásaimmal és magatartásommal, milyen gyümölcsöt ajándékozom a mellettem lévő embereknek? Táplálom őket?

Kocsik Zoltán, a temesvári Piarista templom igazgatója

MEGOSZTÁS