A Szent Ignác utolsó napjairól szóló filmben kapott szerepet a magyar jezsuita

0
1897
Fotó: jezsuita.hu • Nevelős Gábor SJ (balra) a stáb egy részével és Arturo Sosa jezsuita generálissal (középen) Rómában

A nemzetközi jezsuita híroldalakon nemrég jelent meg egy beszámoló arról, hogy film készül Loyolai Szent Ignác utolsó napjairól. A mellékelt képek egyikén egy szőkésbarna fiatalember látható, akiben a magyar jezsuitát, Nevelős Gábort lehet felismerni. Szőnyi Szilárd megkereste a római Gesù jezsuita kollégiumban tanuló ifjú rendtagot, és csakugyan: ő is szerepel a filmben, méghozzá a rendalapító titkárát alakítja. Megkérte, hogy meséljen a produkció részleteiről és kulisszatitkairól.

Kinek az ötlete volt filmet forgatni Szent Ignác utolsó napjairól?

Jövőre indul a jubileumi esztendő, melynek során Szent Ignác megtérésének 500. és szentté avatásának 400. évfordulóját ünnepeljük. Ez adta az apropót a kezdeményezőknek, hogy keressenek olyan formát, amelyben híven és jól befogadhatóan lehet bemutatni rendalapítónk összetett személyiségét. Az ötlet egyik Srí Lanka-i rendtársamtól származik, aki szintén a Gesù közösségben lakik. Chamika-nak hívják, és évek óta otthonosan mozog a filmek világában. A koncepció kidolgozásában pedig több atya és tanuló rendtag is közreműködött egy kis műhelymunka formájában.

Miért pont az Ignác halála előtti idő áll a középpontban?

Elsősorban azért, mert életének utolsó napjai magába sűrítik egész személyiségének lényegét. A témaválasztást az is erősítette, hogy Ignác a halála előtti éveket abban az épületben töltötte, ahol mi most tanulunk, itt látható eredeti állapotában a szobája, így a forgatásra autentikus környezetben kerülhetett sor. Az alkotásban az is megjelenik, hogy a hitbeli és praktikus dolgok mennyire egy tőről fakadtak nála: miközben Istenről elmélkedett, és lelkét előkészítette a vele való találkozásra, még nagybetegen is arról tanakodott, hogyan lehetne megszerezni egy kollégiumot a Jézus Társasága számára. Az utolsó pillanatig gondoskodott a rendről, próbálta igazgatni a frissen alakult közösség életét, és kapcsolatot tartani a világ különböző tájain élő társaival. Egyébként Szent Ignác a XVI. század legnagyobb levelezője, és ezen levelek nemcsak a rend történetének, hanem a kor egészének fontos dokumentumai.

Forrás: A magyar jezsuiták honlapja
A teljes interjú ITT olvasható.