Kalkuttában lemondták Teréz anya jubileumi ünnepségeit

0
1107
Nővérek Indiában . Fotó: Vatican News

A Szeretet Misszionáriusai a járvány miatt Kalkuttában arra kényszerültek, hogy lemondjanak a szent rendalapító idei hagyományos ünnepségeiről. Augusztus 26-ára esett Teréz anya születésének 110. évfordulója, szeptember 5-e pedig a liturgikus emléknapja. A nővérek kalkuttai anyaházában az utóbbi napokban kilenc szerzetesnővér fertőződött meg a koronavírussal, de közülük heten már meggyógyultak, ennek ellenére karantén alá vonták az egész rendházat.

A pozitív tesztek miatt a kongregáció vezetősége úgy döntött, hogy idén nem tartják meg a szeptember 5-e előtt szokásos imakilencedet. Mint ismeretes, Teréz anyát 2016. szeptember 4-én avatta szentté Ferenc pápa a Szent Péter téren és liturgikus emléknapját szeptember 5-ére tették, minthogy 1997. szeptember 5-én, 83 éves korában hunyt el a szeretett Kalkuttában. A helyi vezetőség elővigyázatosságból elrendelte az anyaház lezárását, így a zarándokok nem látogathatják meg a rendházat, ahol Teréz anya élt. Sajnos a noviciátus sem fogad be egyelőre új tagokat. Minthogy a helyi szokásnak megfelelően a látogató zarándokok kezükben virágcsokorral érkeznek, így a csengőszóra a nővérek átveszik a virágokat és azt a szent sírjára helyezik.

Teréz anya 1910. augusztus 26-án született az albániai Szkopjében, ami akkor az I. világháború előtt Üsküb néven az Oszmán Birodalom része volt. Születése mostani emléknapján Dominic Gomes atya, a kalkuttai érsekség helynöke mutatott be szentmisét a sírjánál.

A Szeretet Misszionáriusai rend tagjai azonban nem hagyták abba szolgálatukat a járvány kitörése óta az árvaházakban és az elfekvőkben sem, ahol a haldoklók mellett teljesítenek szolgálatot. A fertőzések terjedése óta egyre nő az éhínség is Indiában, ezért a 15 milliós kalkuttai metropolisz barakk negyedeiben továbbra is osztanak ételt az éhezőknek. Az utóbbi időben a stabil állomásaik mellett egy nagy kamionnal járják a legínségesebb helyeket, ahová mentőautó is elkíséri őket, hogy a betegeket szükség esetén kórházba szállítsák. A legfrissebb adatok szerint Indiában 3 millió 543 ezer a fertőzöttek száma, ezzel a világ harmadik leginkább érintett országa, ahol eddig 63 498 vírusfertőzött hunyt el, döntő többségük idős korban, egyéb más betegségek következtében.

Forrás: P. Vértesaljai László SJ/Vatican News