Reményt adó jel Mexikóban: tíz év után a hurrikán „visszahozta” a II. János Pál által megáldott Mária-szobrot

0
6017
Fotók: MTY360; Adrián de la Garza/Facebook; Alfonso Miranda/CEM

A mexikói Monterreyben a Hanna hurrikán a pusztítás mellett ajándékot is hozott idén nyáron: előkerült a Guadalupei Szűzanya negyven láb magas szobra, amelyet az Alex hurrikán ragadott el 2010-ben.

Július utolsó napjaiban a mexikói Monterrey városát sújtotta a Hanna nevű hurrikán. Özönvízszerű eső, áradások, az infrastruktúrában okozott károk, halálos áldozatok – és egy reményt adó jel: a Santa Catarina folyóból előkerült az a negyven láb magas Mária-szobor, amelyet annak idején megáldott II. János Pál pápa, és amelyet tíz éven át iszap és kövek fedtek.

1990-ben készült a műalkotás, s egy még magasabb kereszttel együtt azt az oltárt díszítette, amelynél a pápa szabadtéri szentmisét mutatott be május 10-én, anyák napján, végeláthatatlan tömeg előtt. II. János Pál megáldotta a Guadalupei Szűzanyát ábrázoló szobrot, amely utána húsz évig állt azon a helyen, a pápalátogatás mementójaként.

Aztán megérkezett Alex, a hurrikán, amely lesújtott Monterreyre 2010. június 30-án. Két nap alatt hatvan centiméter eső zúdult a városra. Pusztító árvíz lett az eredménye: a városközpontot átszelő Santa Catarina folyó kilépett a medréből, elsöpörte a legfontosabb hidakat, és végleg megváltoztatta a városképet és az infrastruktúrát. Legalább tizenöt ember vesztette életét, és a megáradó folyó elvitte a hidakkal és utakkal együtt a Mária-szobrot is.

A helyi egyház kerestette később a műalkotást, amiről kiderült, hogy mintegy hat láb mélyen fekszik a kövek és az iszap alatt. Tekintve a szobor méreteit (tíz tonnás súlyát), nem próbálták meg kiemelni, inkább egy másolat készítése mellett döntöttek, melyet az eredeti helyen állítottak föl.

Csaknem pontosan tíz évvel később, idén július végén a Hanna hurrikán borította el a várost özönvízszerű esőzéssel – a megáradt víz és az erős sodrás felszínre hozta a Guadalupei Szűz szobrát. Egy építőmunkás talált rá, aki július 27-én fémhulladékot keresett a folyóágyban.

Monterrey érseke, Rogelio Cabrera a szobor megtalálását jelnek nevezte, amely reményt ad a katolikusoknak, reményt a jobb jövőben – írják az érsekség híroldalán (Pastoral Siglo XXI.). Azonnal hozzákezdtek a műalkotás kiemeléséhez, a hívek felfokozott figyelme és látogatásai mellett, akik egy ideig „a folyó Máriája” (Virgen del Río) néven emlegették.

Augusztus 6-án sikerült teljes egészében kiszabadítani a szobrot, amelyet restaurálás céljából elszállítottak. Némi vita után úgy döntöttek, a Mária-szobornak vissza kell kerülnie eredeti helyére, a folyó mellé, ahol II. János Pál pápa szentmisét mutatott be 1990-ben. A másolat pedig a Mária, Mexikó királynője-plébániára kerül.

Forrás: Magyar Kurír