A Szent Cecília kórus és zenekar nyári koncertje

0
1951

A kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekar hangversenyének tapsolhatott a közönség a 11. Kolozsvári Magyar Napok keretében, ünnepi koncertjük egyben a KlausenMusik nyári koncertsorozat utolsó előtti része volt. Műsorukon két mű szerepelt: Patacsich Károly Szimfóniája és Buchner Antal Szent Erzsébet-miséje.

Patacsich Károly Szinnyei életrajzi lexikona szerint pesti bölcseleti és orvosdoktor, szemészmester. Pesten született 1795-ben, 1819-ben tett orvosi szigorlata után a pestvárosi kórház segédorvosa volt, majd később Buda város tiszti főorvosa s a pesti orvosi kar rendes tagja. 1880-ban hunyt el. Feltehetően az Eszterházy-udvar környezetében nőtt fel, zeneszeretetét, ihletét onnan merítette, erről árulkodik zenei stílusa, amely több korszak zenéjét ötvözi, benne van a bécsi szórakoztató zene hagyománya és a magyar verbunkos muzsika hatása is, de a Mozart-szerenádok hangzásvilága is. Az augusztus 21-én tartott koncerten felcsendült öt tételből (Allegro maestoso, Andante, Rondo polacca, Alegro brillante, Finale) álló, igényes D-dúr szimfónia ősbemutatóját 1822. szeptember 19-én tartották. Vincze Dallos Csilla koncermesterrel az élén a zenekar szép, emlékzetes előadást nyújtott.

A Szent Cecília zenekar Potyó István vezényletével Patacsich Károly szimfóniáját adta elő

A koncerten felcsendült másik művet a Szent Cecília ének- és zenekar ez év húsvétjára készítette elő, de a járvány miatt nem énekelhették a templomban a szentmisén, így ezen az ünnepi alkalmon csendültek fel Buchner Antal 1931-ben komponált miséjének a tételei, a Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus és Agnus Dei. A romantikus mű Liszt és Brahms munkásságának ismeretéről tanúskodik. A szoprán és basszus szólókat Kele Brigitta, illetve György Róbert énekelte, mindez kiemelkedő zenei élményt nyújtott a hallgatóságnak a szépen, kiegyensúlyozottan éneklő kórus mellett.

A Szent Erzsébet-mise szólóját Kele Brigitta és György Róbert énekelte. Fotók: Bodó Márta

Mindkét művet Potyó István karnagy vezényelte, és az estet, valamint a KlausenMusik egész sorozatát ő szervezte. Kiemelendő, hogy bár a konceretsorozatot a Piarista templomba álmodta meg, a járványhelyzet miatti helyszínváltozás, az a tény, hogy a plébániaudvarra kerültek át a hangversenyek, kifejezetten jó döntésnek tűnik az égen olykor átcikázó repülőgépek zaja és más, beszűrődő hangoskodások ellenére is: érdekes, méltó keret a csodás zenéhez a hangulatos belső udvar.