Ferences nyári provinciai nagytalálkozó és továbbképző Csíksomlyón

0
2941
Fotók: Suciu Dorottya

A Szent Istvánról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány tagjai részére nyári provinciai nagytalálkozót tartottak Csíksomlyón, ugyanakkor a ferencesek továbbképzőn vettek részt. A találkozó augusztus 18-án kezdődött és 21-én délben ért véget, mottója: „A jó a közlés által ver gyökeret és fejlődik.” (EG 9).

Augusztus 20-án ünnepélyes vesperást, majd ezt követően ünnepi szentmisét tartottak a ferencesek a csíksomlyói kegytemplomban. Az Erdélyi Ferences Rendtartomány védőszentjének, Szent István királynak az ünnepén, az este 6 órakor kezdődő ünnepélyes szentmisét Urbán Erik ferences tartományfőnök mutatta be, a liturgia keretében Csáki Fülöp ferencest pedig akolitussá avatta.

Urbán Erik OFM a szentmise bevezetőjében elmondotta, hogy „első szent királyunkat jöttünk tisztelni, az ő közbenjárását jöttünk kérni. Annak a királynak, ki főegyházmegyénk alapítója, illetve az erdélyi ferences rendtartománynak a védőszentje.”  A provinciális azért imádkozott, hogy Szent István vezessen minket az igazság útján, „a krisztusi hajnalfény felé, hogy egyenes örvényen járva örök hazát és otthont leljünk”.

A szentmise különlegessége volt, hogy Urbán Erik OFM akolitussá avatta Csáki Fülöp ferencest, aki egyben megújította szerzetesi fogadalmát. Homíliájában Erik testvér a jelenlegi járványhelyzetről és Szent István királyunk aktualitásáról elmélkedett. A találkozóról elmondott, hogy annak középpontjában az evangelizáció és annak lehetőségei voltak, mely nem csupán a ferencesek, hanem mindannyiunk hivatása. Isten mindannyiunkra többet biz, többre hív meg, mint amennyiről mi elképzeljük, hogy képesek vagyunk. Néha rajtunk keresztül is hatni akar embertársainkra. A találkozó lehetőség arra – mondotta –, hogy „felfedjük egymásban a jót, melyet Isten belénk ültetett, vagy melyet általunk másokba elültet, s melyet tovább növeszt. A találkozó alkalom arra, hogy rácsodálkozzunk a közös gyökerekre, a közös párbeszédre, arra, hogy tanuljunk egymástól.”

Csáki Fülöp ferences a szentbeszédet követően a ferences tartományfőnök elé járult és újabb egy évre megújította fogadalmát, s ezáltal vállalta, hogy a ferences életforma szerint él. Ezt a mozzanatot követte az akolitusavatás.

A szentmise végén Urbán Erik OFM köszöntötte azokat a ferenceseket, akik idén jubileumot ünnepelnek: a rendtartomány legidősebb tagja, Márk József OFM 65 évvel ezelőtt tette le örökfogadalmát, Benkő Ferenc OFM és Kovács Antal OFM első fogadalmát 25 évvel ezelőtt tette le. Albert Leánder ferencest 50. születésnapja és örökfogadalma 25. évfordulója alkalmából köszöntötte a provinciális, Laczkó-Dávid Anaklét és Bakó Gábor ferenceseket pedig pappá szentelésük 25. évfordulója alkalmából köszöntötte.  

A szentmise ITT tekinthető meg.