Az idei Taizé-találkozót 2021 decemberére halasztották

0
1312
Taizé-találkozó Wrocław-ban. Archív: Vatican News/ANSA

A jelenlegi járvány miatt egy évvel elhalasztották a hagyományos évvégi Taizé-találkozót, amelyet idén 43. alkalommal rendeztek volna meg és amelynek helyszínéül Torinót választották. December 28–31. között tartották volna az észak-olasz városban, de az utóbbi hónapokban a vírusjárvány alakulásának bizonytalanságát figyelembe véve a rendezvényt szervező keresztény ökumenikus közösség és a torinói főegyházmegye úgy döntött, hogy 2021 decemberére halasztja a fiatalok hagyományos, évvégi európai találkozóját.

A torinói érsekség által kiadott közleményben hangsúlyozzák: a döntésben része volt annak a tényezőnek is, hogy a fiatalok zarándoklatát mindenki számára biztonságos körülmények között kell megtartani éppen azért, mert a találkozó az egész város területén zajlik. A fiatalokat torinói és piemonti családoknál helyezik el, múzeumlátogatás, személyes és közösségi találkozók is részei a programoknak városszerte. Az elmélkedések és imapillanatok, a Krisztus halotti leplének szemlélése is beilleszkednek a város életébe.

A szervezésbe eddig befektetett idő nem veszett el, mert a zarándoklat kapcsán felvett kapcsolatok és elvégzett feladatok, a helyszínek és az elhelyezés kiválasztása, az összetett logisztikai gépezet létrehozása mind sok időt igényel, hiszen 20 ezer fiatal befogadását kell megoldani néhány napra. A torinói főegyházmegye ifjúságpasztorációs irodája marad továbbra is a viszonyítási pont a Taizé-találkozó előkésztéséhez.

Torinóban az ökumenikus elkötelezettség jegyében született meg az ifjúsági rendezvény vendégül látásának ötlete. Az első meghívást 2017-ben írták alá a valdi, a baptista, a román ortodox, az evangélikus, az adventista egyház vezetői Cesare Nosiglia érsekkel, valamint az ökumenizmusért létrehozott katolikus és evangélikus bizottság, az ökumenikus tevékenységek titkárságának felelősei, a Taizé-közösséghez tartozó fiatalokkal együtt.

2019-ben az európai fiatalok legutóbbi 42. Taizé-találkozóját a lengyelországi Wrocław-ban tartották a „Mindig úton, de nem gyökértelenül” témáról. Az öreg kontinens minden részéről 15 ezer fiatal gyűlt össze és csatlakoztak hozzájuk Libanonból és Japánból érkezett társaik is. A 2021-re halasztott 43. Taizé-találkozóról további információk találhatók www.upgtorino.it, www.sindone.org, www.taizetorino.it honlapokon.

Forrás: Lisa Zengarini/Somogyi Viktória/Vatican News