Új szociális szolgáltatás 65 éven felülieknek

0
1132
Fotók: Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet

A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) és a Caritas közös projektjének keretében augusztustól megkezdi működését a mobil étkezde.  

Összesen 164, 65 évnél idősebb szatmárnémeti lakos életminőségén kíván javítani a 2022-es év közepéig a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet a „Szépkorúan is aktívan” elnevezésű POCU-projekt gyakorlatba ültetése által. Az Európai Szociális Alapból társfinanszírozott projekt keretében két új, az idősek igényeihez igazodó szociális szolgáltatás létrehozását és működtetését vállalták fel a partnerek, mégpedig: egy idősklubét, amely a DAS égisze alatt működik majd, valamint egy mobil étkezdéét, amely a Caritas szatmárnémeti szociális konyhájának új szolgáltatása lesz.

        A Caritas szatmárnémeti szociális konyhája huszonnyolc éve biztosít meleg ebédet nehéz anyagi helyzetben lévő személyeknek, és tette ezt a szükség- és a készenléti állapot ideje alatt is. Augusztustól, a projektnek köszönhetően, új szolgáltatással bővül a szociális konyha tevékenysége: mobil étkezde indul. Az új, akkreditált szociális szolgáltatás révén két évig, havonta negyven, Szatmárnémetiben élő szépkorú számára készít és szállít házhoz rendszeresen meleg ebédet a Caritas. Az idősek a DAS és a Caritas nyilvántartásából lettek kiválasztva, tekintettel a pályázatban megjelölt kritériumokra, azaz a kedvezményezettek 65 évnél idősebb, a szegénység veszélyének kitett, otthonukhoz/ágyhoz kötött, családjuk támogatását nélkülöző személyek, akiknek nem áll módjukban biztosítani maguk számára a megfelelő napi élelmet. A projekt időtartama alatt a mobil étkezde szolgáltatásaiban részesülő idősek jegyzéke folyamatosan frissül majd – azok helyét, akik kikerülnek a rendszerből (mert állapotuk, helyzetük javul és már nem lesz szükségük a szolgáltatásra, vagy családi gondozásba kerülnek, esetleg sajnálatos módon meghalnak) új kedvezményezettek vehetik át.   

A „Szépkorúan is aktívan” projekt úgy volt elgondolva, hogy komplex szolgáltatásokat nyújtson a mobil étkezde ellátottai számára, így nemcsak minőségi étel előállításáról és házhoz szállításáról van szó, hanem annál sokkal többről. A kiszállítást szakképzett idősgondozó végzi, aki folyamatosan monitorizálja az idősek egészségi állapotában vagy kedélyében jelentkező változásokat. Amennyiben aggodalomra okot adó változást észlel, értesíti a megfelelő szakembert – a probléma jellegétől függően a projekt keretében alkalmazott szociális munkást, egészségügyi asszisztenst vagy pszichológust – aki felveszi a kapcsolatot az illetővel és megfelelő segítségnyújtást biztosít; javasolhatja továbbá az idősek számára létrehozandó zöldszám díjmentes felhívását. Amennyiben igénylik, az otthonukat elhagyni nem képes, magányos időseket a DAS-idősklub önkéntesei rendszeresen meglátogatják, ilyen módon társaságot biztosítva számukra, egy kis örömöt, reményt hozva mindennapjaikba.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet és a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság munkatársai bíznak abban, hogy a mobil étkezde révén sikerül jelentős mértékben javítani a szolgáltatásban részesülő idősek életminőségén, és lesznek olyan szépkorúak is, akik a rendszeresen biztosított, szeretettel készített és kiszállított étel, valamint a további szolgáltatások révén kilábalnak kiszolgáltatott helyzetükből, jobb egészségnek és kedélynek örvendenek majd még sok éven át.

Palincas Erika (Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet)