Kneipp-terápia: vízkúrával a fejfájás ellen

0
1559
Illusztráció • Unsplash

Egyetlen testrészünk problémája sem okoz annyi kellemetlenséget és nyilvánul meg olyan sok formában, mint a fejfájás. Leküzdésére célszerűen használhatjuk a vízkúrát, amely számos betegségben segít enyhíteni a fájdalmas tünetet.

Sokféle ok idézhet elő fejfájást: a leggyakoribb ok a vér egyenlőtlen eloszlása a fejben. Amikor az agyvelő és az agyburkok túlságosan sok vért kapnak, a beteg vértódulást és lüktető fájdalmat érez, olykor azonban az az érzése, mintha szétrepedne a feje. Ha ilyenkor a fejet mélyre fektetjük, a fájdalom csak fokozódik, mivel több vér áramlik az agy felé. A vértódulással állandó szellemi túlterheltség, hosszú ideig tartó görbe testtartás, lázas megbetegedések, agydaganat, csont-és csonthártyagyulladás, orrbetegségek, gyulladásos fülbetegségek és szembajok esetén is találkozhatunk. A vesebetegségek és májbetegségek gyakori kísérője a fejfájás, de székrekedésnél is találkozunk vele, sőt, a hibás szemüveg is kiválthatja. Ezeknél a betegségeknél fontos a vér levezetése. A fejfájás leküzdésére ugyanakkor célszerűen használhatjuk a vízkúrát, amely a láb irányába vezeti le a vért.

Nyilalló fájdalomra gőzölés

Szükség esetén használjunk egy-két perces lábfürdőt vagy lábszárpakolást, amit fél óráig tartunk fent, de ajánlott a térd- és lábszárzuhany, illetve a hűvös,azaz 10-14 Celsius fokos vízben való félfürdő tíz másodpercig. Gondoskodjunk arról, hogy puha legyen a széklet, kerüljük a szellemi megerőltetést és a hajlott testtartást. Az agy vérszegénysége ritkábban okoz fejfájást, mint annak vérbősége. Az agy vérszegénységi tünetei esetén a fejet helyezzük mélyre, így enyhíthetjük a fájdalmat. Ami élesen megkülönbözteti az effajta fejfájást a bővérűségen alapuló fejfájástól az, hogy az agyi vérszegénység az emésztési zavarokkal küzdőknél és tüdőbetegeknél gyakori. Ilyenkor ajánlatos, hogy a homlokra és a nyakra hideg vizes borogatást tegyünk és a fejet masszírozzuk. A reumás fejfájás székhelye ugyanakkor a fejizomzat, ahol a beteg hasogató, nyilalló fájdalmat érez:ennek legjobb ellenszere a fej gőzölése. A heves fejfájás és a fejben tapasztalható nyomásérzés gyakori oka a rendetlen gyomor- és bélemésztés, a fokozott bélbeli erjedés és a bélcsatornából felszívódott méreganyagok által előidézett önmérgezés. A fejfájás gyógyításánál rendkívül fontos a helyes táplálkozás: fogyasszunk sok gyümölcsöt, főzeléket, tejet,tojást és lisztből készült élelmiszereket. Tartózkodjunk sokat a szabadban, és Kneipp ajánlja az ilyen fejfájásban szenvedőknek, hogy járkáljanak mezítláb vizes vagy harmatos fűben.

A nők altesti bántalmai is gyakran okoznak fejfájást. Ilyen esetben ajánlott öt-hat másodpercig félfürdőt venni vagy ülőfürdőt alkalmazni. Az ismeretlen természetű fejfájásokat ideges fejfájásnak nevezzük,viszont a szó szoros értelmében vett ideges fejfájás nagyon ritka, az ok igen sokszor szerves agybántalom, de számításba jöhet a túlterheltség, különbözőszervi elváltozások, a túlaggódás, félelem, gondokra koncentrálás egyéb szervi bajok mellett, mint a gyomor- és bélbetegségek, a vesebaj, szívbetegség, különböző vérbetegségek.

Váltogassuk a hideg-meleg vizet

A vízkúra, a levegő- és fényfürdő előkelő helyet foglal el a fejfájás gyógyításában. Mivel a fejfájások nagy részét a vérkeringés zavarai okozzák, akár vérszegénységről, akár bővérűségről beszélünk, ezek javítására kiváló a víz célszerű alkalmazása. Ezt a gyakorlatban a tudomány is igazolta. A víz alkalmazásának legegyszerűbb formája a hideg lábfürdő, amely a fejből kitűnően levezeti a vértódulást. Ha hideg, csorgóvizet alkalmazunk, jobb lesz az eredmény. Hideg térd vagy combleöntés is ajánlott. Ideges fejfájás gyógyításánál a mezítláb járkálás segíthet sokat. A különböző leöntésekkel a vérkeringés egyenletességét segítjük elő. Ugyanakkor vannak esetek, amikor a beteg a meleg vizet jobban tűri, olyankor meleg lábfürdő vagy meleg váltó leöntés ajánlott. Sokszor nem tudjuk megállapítani előre, hogy a hideg vagy meleg víz alkalmazása segítene-e jobban, mivel a különböző szervezetek különbözőképpen reagálnak. Olykor azzal érhető el eredmény, ha egymás után használunk hideg és meleg vizet: ez a váltó lábfürdő vagy váltó leöntés, amelyről már korábban írtunk részletesebben. A hideg lábfürdőhöz hasonlóan,vértódulásos fejfájásnál hideg fürdőt is vehetünk: dr. Weber vizsgálatai szerint hideg ülőfürdő alkalmazásakor az agyi erek szűkülnek, az altesti erek kitágulnak. Az ülőfürdő a székrekedést is kedvezően befolyásolja.

A Kneipp-kúra alkalmazása mellett nagyon fontos, hogy sokat tartózkodjunk a szabadban: fejfájásos betegeknél ez elengedhetetlen. A fejfájásban szenvedők sokszor hajlamosak a képzelődésre vagy a depressziós hangulatra, ezért nagy gondot kell fordítanunk a lelki kezelésekre is. A reumás fejfájás bevált gyógymódja a fejmasszázs, ugyanakkor az egyéb szervi megbetegedéseknél jelentkező tüneti fejfájás gyógyításánál mindig az alapbaj az irányadó: az okok megszüntetésével az okozat is megszűnik. Kneipp tanácsolja, hogy rendszeres fejfájás esetén végeztessünk vizeletvizsgálatot, ugyanis sok esetben már korán felismerhetőek a lappangó idült betegségek, és kezdeti stádiumban gyógyíthatóak. A vízkúra szakértője hangsúlyozza, hogy a betegséget megelőzni sokkal könnyebb, mint gyógyítani.

Migrénre hideg vizes fürdő

A különböző fejfájástípusok között a legismertebb a migrén, amitől leggyakrabban nők szenvednek, férfiaknál ritkábban fordul elő. A migrén rohamokban jelentkező, féloldali fájdalommal jár, rendszerint hányással kezdődik és a roham csúcspontján a beteg már képtelen mind szellemi, mind fizikai munkát végezni. A rohamok között rövidebb és hosszabb ideig is tarthat a szünet, a folyamat pedig évekig is fennállhat. A roham jelentkezhet villámgyorsan, de gyakrabban bizonyos tünetek előre jelzik a közeledtét:például az általános rosszullét, fülzúgás, szemkáprázás, fáradtság, nyugtalanság, elsápadás, émelygés, hányás és kellemetlen érzés az érintett agyféltájékán. A roham előtt a beteg mindenképpen általános rosszullétről panaszkodik, a roham alatt pedig megbénítja a kínzó fájdalom. Ebben az esetben a leghatásosabb gyógymód az enyhe, szakszerű vízkúra, ahogyan azt Kneipp végezte. Nők számára az ülőfürdő használata nagyon előnyös, mert így az esetlegesen előidéző altesti bántalmat is gyógyítja a vízkúra alkalmazója. A teljes nyugalom feltétlenül szükséges,majd egész testlemosást alkalmazzunk, amit szükségesetén két óra múlva ismételjünk meg. Este pedig az érintett vegyen hideg lábfürdőt harminc másodpercig vagy tegyünk fel lábszárpakolást.

Vízkúrával nemcsak a tünetként jelentkező rohamot szüntethetjük meg, hanem az előidéző okot is gyógyíthatjuk, ráadásul így erősíthetjük a szervezetünket is. Migrén esetén is nagyon lényeges a fejből a vért a végtagok irányába levezetni. Reggelenként alkalmazzunk teljes testlemosást, vagy tegyünk fel törzsborogatást, illetve hetenként kétszer, tíz másodpercig tartó hideg félfürdőt vagy ülőfürdőt alkalmazzunk 14-18 Celsius fokos vízben. Minden második nap tegyünk fel lábszárpakolást, amit fél óráig fenn kell tartanunk. Egy-egy Kneipp-kúra 4-6 hétig tart, de 8-10 napos szünet után megismételhetjük.

Gyógyulás után is folytatni kell

Miután egy magyarországi férfit kigyógyított a heves fejfájásból, Sebastian Kneipp a következő tapasztalatokat írta le: „»Több mint egy év óta abba kellett hagynom – mondja az úr – minden foglalkozást a heves fejfájásaim és szédüléseim miatt, amelyek elrabolják sokszor az álmaimat is. Bajom következtében csaknem búskomorrá lettem, és folyton aggódom.« Néhány nap múlva teljesen meggyógyult a férfi. A következő vízkúrás módszert alkalmaztam:naponta felsőtestleöntés, majd minden nap vízben járás fél perctől egy percig. Kétnaponta félfürdőt írtam elő neki, a második és harmadik héten pedig háromszori félfürdőt ajánlottam, amit összekötöttem naponként felsőtestleöntéssel és térdleöntéssel. A harmadik héten teljes fürdőt és vízben járást alkalmaztam teljes testlemosással egybekötve. Az úrkitűnő egészségnek örvend.” A fejfájásban szenvedőbetegeinek Kneipp azt tanácsolja, ahhoz, hogy bajuk vissza ne térjen, elég, ha minden nap fél órát mezítláb kint sétálnak, de minél többet tartózkodjanak a friss levegőn, illetve elég, ha naponta egy vízkúrásmódszert alkalmaznak.

Péter M. Imelda nővér

(A cikk nyomtatott változatban – két részben – megjelent a Vasárnap hetilap 2019. március 31-ei és április 7-ei számában.)