KMB-nyaralás: a közösség fontossága a nehéz időkben

0
1424
KMB-nyaralás. Fotók: KMB

A Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) szervezésében július 16–19. között rendezték meg a már megszokott KMB-nyaralást. Az idei tábor 20 felnőtt résztvevőt számlált, akik egy pár fiatal és gyermek társaságában a Szentírást és a krisztusi közösséget helyezték figyelmük központjába. A találkozót a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartották, az előadó pedig a társulat vezetője, Magos Gyöngyvér volt.

A négy napos esemény során az előadások mellett a résztvevőknek lehetőségük volt pihenésre, kirándulásra, szentmisén való részvételre, szentségimádásra, tábortűzre. A program a csütörtöki nappal kezdődött, délelőtt a szeretet témaköre került a középpontba és a Szeretethimnusz elmélyítése az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás alapján. Ezt követte, a délután folyamán, a Szentírás és az egyház a krisztusi közösségről című előadás, melynek keretében tárgyalásra került a krisztusi és a keresztény közösség közti különbség, valamint a krisztusi közösség jellemvonásai, titka. Szó esett az egyházi rendelkezésekről és arról, hogy mit mond a Szentírás a krisztusi közösség feltételeiről. Arra is kitértünk, hogy kik „egyek” Istenben, hogy melyek a krisztusi közösség újszerű szabályai, mik a közösség belső törvényei, illetve arra, hogy hogyan néz ki a közösség struktúrája.

A pénteki nap folyamán a téma a konfliktus és annak kezelése volt. Az előadás címe az Egység uralkodik a konfliktus felett volt, Ferenc pápának Az evangélium öröme című apostoli buzdítása alapján. Előtérbe került az elveszett bárány példabeszéde, valamint a közösség szabályai Máté evangélista szerint. A résztvevők a szentírási rész alapján, közösen megbeszélték, hogy mi az eljárás abban az esetben, ha testvérük vétkezik ellenük. Délután kirándulásra került sor a csíksomlyói nyeregben, a vacsorát követően pedig szentségimádáson vettünk részt.

A szombati nap alkalmával az Igén volt a hangsúly az Élni az Igét című előadás során, melynek alapjául ugyancsak Ferenc pápának Az evangélium öröme című apostoli buzdítása szolgált. Első lépésként felolvastuk az Egy Biblia naplója című írást, ezt követően pedig arról beszélgettünk, hogy ki milyen kapcsolatban áll a Szentírással, milyen gyakran olvassa azt, mennyire van jelen az életében. A résztvevők választ kaphattak arra, hogy mi is valójában az Ige, miért van szükség a Szentírás olvasására és ismeretére, illetve elmélkedhettek azon is, hogy a saját életükben mit kellene változtatniuk ezzel kapcsolatban. Délután a résztvevők ellátogattak a csobotfalvi templomhoz, a vacsorát követően pedig elkezdődött a záróest, tábortűzzel és közös zenéléssel.

Vasárnap a visszatekintő, összefoglaló és kiértékelő kapott helyet, majd az ebédet követően hazautaztunk. Hálásak vagyunk, hogy a mostani nehéz időkben is együtt lehettünk, lelkileg töltekezhettünk és ismét megtapasztalhattuk a közösség megtartó erejét.

Lakatos Orsolya