Tűz ütött ki a nantes-i Szent Péter és Szent Pál katedrálisban

0
2324
Az orgona teljesen megsemmisült. Fotó: toxinews.com

Kigyulladt a Szent Péter és Szent Pál katedrális (Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul) a franciaországi Nantes városában. Július 18-án, szombaton reggel 7:44-kor riasztották a tűzoltókat. A BBC tájékoztatása szerint több mint 100 tűzoltó tartózkodik a helyszínen, a tűzoltók jelentése szerint a tüzet sikerült megfékezni.

A tűz oka egyelőre ismeretlen. François Renaud, az egyházmegye egyik képviselője azt mondta, hogy az első vizsgálatok szerint egyszerre három helyen keletkezett a tűz – írja az Index. A helyszínen készült fényképek szerint jelentős tűz és füst képződött a gótikus stílusú katedrálisban, amelyet a 15. században kezdtek építeni, de csak 1891-ben fejeztek be teljesen. 1972-ben egy másik tűzvész során már megkárosodott a tetőszerkezet, amit újraépítettek.

„A tűz az orgona körül koncentrálódott, ami úgy tűnik, teljesen megsemmisült” – nyilatkozta újságíróknak Laurent Ferlay, a helyi tűzoltók vezetője. Egy szemtanú elmondta, hogy a harangok furcsa hangjára ébredt.

2015-ben a nantes-i Szent Donát-bazilika gyulladt ki, ami során leégett az épület tetőzete. Mint ismert, tavaly a párizsi Notre-Dame székesegyházban április 15-én kora este ütött ki tűz, a lángok elpusztították a világhírű épület huszártornyát és a teljes tetőszerkezetet.