Kneipp-terápia agyvérzés, szélütés esetén

0
1214
Illusztráció • Pixabay

Sebastian Kneipp vízterápiája közel sem csak mindennapos, egyszerűbben kezelhető bántalmak esetén működik. Kneipp kezelt már sikeresen olyan beteget, akiért az orvosa feladta a küzdelmet. A vízkúra megfelelő használatával akár az agyvérzéses betegen is tudunk segíteni.

Agyvérzés esetén az agyvelőben érrepedés következtében vérömleny jön létre. Leginkább a túltápláltságban és magas vérnyomásban szenvedők betegsége. A testi túlerőltetés és a fokozott lelki izgalom, azaz a stressz is okozhat szélütést. Roham során a beteg eszméletlenül összeesik és részleges bénulás állhat be. Sebastian Kneipp azt mondja, ha valakit szélütés ért, és részben bénulás állt be, úgy minden késedelem nélkül erősen mossuk meg hideg vízzel a beteg hátát, mellkasát és altestét naponta háromszor-négyszer. A vízbe vegyíthetünk kevés ecetet is. Ugyanígy mossuk meg a karokat és a lábakat, hogy a vér mindenfelé egyenletesen oszoljon szét, és a test melege mindenütt egyenlő legyen. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a mosdatást olyan gyorsan végezzük, ahogy csak lehet, egyik se tartson egy percnél tovább. Ha a bénulás nem súlyos, és a beteg képes ülni, akkor egy húsz percig tartó fejgőz után alkalmazzunk rögtön gyors felsőtest-lemosást. Ezt négy-hat óra múlva kövesse lábgőz szintén húsz percig,rögtön rá következő alsótest-lemosással vagy leöntéssel. Ezek után jöhet a teljes testlemosás.

Fej- és lábgőz, testlemosás

Óvakodjunk, különösen a kezdeti időszakban, a teljes test bepólyálásától, azaz a hideg vizes lepedőbegöngyölésétől. A betegség kezdetén a természetes testhőmérséklet alacsony, ezért csak lassan szoktassuk hozzá a beteget a részleges hideg vizes pakoláshoz. A kezdeti időszakban a vádlipakolás ajánlott,majd vizes zokni használata.

A következő esetet maga Kneipp meséli: „Egy férfit szélütés ért, egyik oldala és a nyelve megbénult. Eszméletén kívül volt, s így maradt tíz napig. Az őt kezelő orvos kijelentette, hogy itt semmit sem tehet már, és rövid idő után újabb szélütés következik be,amely már halálos lesz. Sürgős kérés folytán én léptem közbe, és mindenekelőtt fejgőzt alkalmaztam.A beteg ágyban feküdt, én a zsámolyra helyeztem a forró szénavirág-főzetet félig telt edényben. A felsőtestet az ágy szélére igazítottam és betakartam úgy,hogy a gőz a takaró alatt a felsőtestet és a fejet érte.Tíz perc múlva izzadni kezdett a beteg, és tizenöt-húsz percig szinte csepegett róla a verejték. Ezután friss, ecetes vízzel mostam le a felső testét, majd vissszafektettük az ágyba. Még aznap megismételtük a lemosást. A második napon lábgőzt kapott huszonöt percig. Egész teste erősen megizzadt, és újra lemostam. A harmadik napon fejgőz, a negyediken ismét lábgőz következett, az ötödik napra visszatért az élet a betegbe, aki bénult karját és lábát újra mozgathatta. A vízkúrát az egész test lemosásával, illetve a felső- és alsótest pólyájával folytattam, amely kitűnőszolgálatot tett. Néhány nap alatt annyira felépült a beteg, hogy már térdleöntést és felsőtest-leöntést alkalmazhattunk. A gyógyulás oly szerencsésen sikerült, hogy már tizenhét év telt el a szélütése óta, és a páciens máig is hivatásának él.”

A leöntéssel vagy lemosással befejezett fejgőz a test felső részeiben gyakorol feloldó hatást, a lábgőz pedig a test alsó részeiben. A beteg a fej- és lábgőzöléses kezelés után, miután egy kicsit megerősödött,vegyen váltakozó részfürdőt, vagyis meleg-hideg kar-és lábfürdőt alkalmazzon. Ez csökkenti a vér túlzott áramlását az agy irányába. Ezután a „gépet” erősítő,tápláló ételekkel kell megolajoznunk: kerüljük az erősen fűszeres ételeket, italokat, tartózkodjunk a szellemileg felkavaró hatásoktól. Alkalmazzunk hideg lábfürdőt, amely a fejből kitűnően levezeti a vértódulást. Az eredmény hatásosabb, ha hideg, csorgó vizet alkalmazunk, megfelelő használata pedig sohasem ártalmas. Hasonló eredményt érünk el nedves harisnya használatával. A hideg lábfürdő vagy a víztaposás rendszeres alkalmazásával megelőzhetőek az agyvérzéses betegségek és az agyi erek elmeszesedése. Hideg vízterápiával élénkítjük az agysejtek működését, hiszen fokozzuk az anyagcserét, javítjuk a vér összetételét, amik segítenek szédülésnél, fejfájásnál, vértódulásnál, így használ a lábfürdő, a lábszárzuhany és a vizes lábszárpakolás. A kedvező hatás agyhártyagyulladás esetén is beválik.

Péter M. Imelda nővér

( A cikk nyomtatott formában megjelent a Vasárnap hetilap 2020. január 19-ei számában.)