Mostantól láthatják egymás arcát – fejüknél összenőtt ikreket választottak szét a római Gyermek Jézus kórházban

0
1145
Fotók: ANSA

A két kis ikerlány édesanyjukkal együtt a Közép-afrikai Köztársaságból érkezett Rómába a Szentszék Gyermek Jézus kórházának nemzetközi humanitárius tevékenysége keretében.

A koponyájuk hátsó részénél összenőtt, craniopagus ikreken június 5-én hajtották végre sikeresen az utolsó műtéti beavatkozást, amelyre hónapokon át tartó hosszú előkészítés után kerülhetett sor. A 18 órás sebészeti műtéten harminc orvos és ápoló vett részt. Pár héttel később a két kislány, Ervina és Prefina már szétválasztva, de annál nagyobb közös örömben ünnepelhette meg kétéves születésnapját. Az ikerpár ugyanis 2018. június 29-én, éppen Róma védőszentjei, Szent Péter és Pál apostolok liturgikus ünnepnapján született a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában,  Bangui gyermekkórházában. Ferenc pápa 2015. november 29-én látogatta meg az egészségügyi intézményt, mielőtt megnyitotta volna Bangui székesegyházában a szent kaput, az irgalmasság rendkívüli szentévének kezdeteként.

A pápa a Szentszék tulajdonában lévő Gyermek Jézus kórház felajánlásaként akkor gyógyszereket adott át az ország egyetlen gyermekkórházának, megígérve, hogy nem felejtkezik el róluk. Csaknem három évvel később, Mariella Enoc doktornő, a Gyermek Jézus kórház elnök asszonya hivatalos úton Banguiban járt, hogy kövesse a gyermekkórház kibővítési munkálatait. Akkor találkozott a két kis ikerlánnyal, és elhatározta, hogy magával hozza őket Rómába édesanyjukkal együtt.

Július 7-én  a Gyermek Jézus kórházban az orvosok sajtókonferencián számoltak be a műtétsorozatról, amelynek egyik fontos állomása volt az agyi vénás rendszer szétválasztása. Jelen volt a kislányok édesanyja is, aki üzenetben köszönte meg mindenekelőtt az orvosoknak, hogy gyermekeinek normális életet ajándékoztak. „Mostantól kezdve tudnak futni, nevetni, tanulni” – írta a közép-afrikai édesanya, akinek nem volt lehetősége a tanulásra. Reméli, hogy gyermekei talán orvosok lesznek és életeket menthetnek meg. Külön kifejezte köszönetét a pápának  mindazért, amit idáig tett és továbbra is tesz a bangui gyermekekért, egyben kívánságának is hangot adott: bárcsak kislányait Ferenc pápa keresztelné meg.

Egy hónap elteltével a kislányok jól vannak, a Szentszék kórházának idegsebészeti osztályán két, egymás melletti ágyban kaptak elhelyezést, édesanyjuk is velük van.

Ervina és Prefina most idegrehabilitációs programon vesz részt, az eddig végzett vizsgálatok alapján minden lehetőségük megvan, hogy normálisan fejlődjenek, mind a motorikus mind a kognitív képességeket illetően.  Néhány hónapig speciális védősisakot kell hordaniuk,  csakúgy, mint a szintén fejüknél összenőtt bangladesi sziámi iker kislányoknak, Rabiának és Rukiának. Mint ismeretes az őket szétválasztó műtétet Dr. Csókay András idegsebész vezetésével a magyarországi Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata hajtotta végre sikeresen tavaly augusztusban Dakkában.  

Forrás: Vertse Márta/Vatican News