Csökkenő születési arány, csökkenő lakosságszám

0
939
Illusztráció • Fotó: pixabay.com

Egy vezető brit orvosi lap, a The Lancet közölte azt a tanulmányt, amelynek értelmében 2100-re a világ népessége jelentősen csökkenni fog, egyes országokban a lakosságszám a jelenlegi felére zsugorodik.

A tanulmány címe: Fertility, mortality, migration, and population scenarios for 195 countries and territories from 2017 to 2100: a forecasting analysis for the Global Burden of Disease Study (azaz a Termékenység, halálozás, migráció és lakossági forgatókönyvek 195 ország és terület vonatkozásában 2017 és 2100 között: előrejelzés). A kutatást a Washington székhelyű Institute for Health Metrics and Evaluation intézet végezte, és Bill & Melinda Gates alapítványa finanszírozta.

A kutatók szerint a termékenységi ráta 1,66-tal csökken világszerte 2100-ig, a Föld lakossága 9.73 milliárdnál tetőz 2064-ben, mielőtt a csökkenő születésszám miatti fogyás érezhetővé válna.

A viszgálat szerint egy terület, ország lakossága akkor stabil, ha a születési arányszám 2,1, hiszen akkor az elhalálozási és születési szám egyensúlyban van. Ugyanakkor a születésszabályozás eszközeihez való hozzáférés, valamint a nők iskoláztatáshoz való hozzáférése csökkenti a születésszámot. Ez a csökkenés Kínában és Indiában is érezteti a hatását, és gazdasági, szociális, környezeti, geopolitikai hatásai is lesznek, mondják a kutatók. A születésszabályozási politikáknak ki kell terjednie a nők egészségügyi helyzetére, ami kulcsfontosságú lesz a következő évtizedekben.

A kutatás értelmében 23 ország, beleértve Japánt, Thaiföldet, Spanyolországot, lakossága mintegy felét elveszíti 2017 és 2100 között az alacsony születési számok következtében, hacsak a trend meg nem fordul. Jelenleg e három ország lakossága 125 millió, 69 millió, illetve 47 millió. A jelenleg 1,4 milliárd lakossal rendelkező Kína lakossága 48%-kal csökken 2100-ra e becslés szerint, és ez a kínai gazdaság halványulását is előidézi. 2035-re ugyan a kínai gazdaság az Egyesült Államokénál erősebb lesz, de a csökkenő születési ráta miatt 2098-ra ismét az AEÁ gazdasága lesz a világ legerősebbje. 

Néhány ország esetében lehet születésszám növekedésről beszélni e kutatás értelmében, ezek afrikai országok. Jelenleg a legnagyob szaporulattal rendelkező országok: Kína, India, az AEÁ, Indonézia és Pakisztán. Az előrejelzés szerint 2100-ben a legnépesebb országok sorrendben India, Nigéria, az AEÁ, Kína és Pakisztán lesznek. 

A kutatást finaszírozó Bill & Melinda Gates Alapítvány nagyon elkötelezett a szegénység felszámolásában. Az alapítvány képviselőinek a honlapjukon olvasható nyilatkozata szerint olyan országokkal működnek együtt, amelyek elkötelezettek abban, hogy magasszintű családtervezési lehetőségeket biztosítsanak a lakosságnak, és ezzel csökkentsék az anyák és újszülötteik halálozási arányát. Legnagyobb szükség ilyen szempontból Indiában és Nigériában van, az alapítvány együttműködik és befektet Indonéziában, Pakisztánban, Etiópiában, Kenyában és a Demokratikus Kongó Köztársaságban is a lakosság egészségügyi helyzetének javítása érdekében, különösen a születendő gyermekek és a szülő anyák egészségvédelme tekintetében.

A Catholic News Agency híradása nyomán
Fordította és szerkesztette: Bodó Márta