Alultápláltság és éhezés. A katolikus válasz: minden ember élete egyformán értékes

0
931
Illusztráció • Fotó: Pixabay.com

A világon mintegy 690 millió ember alultáplált egy az Egyesült Nemzetek által készített beszámoló értelmében. Tavaly 10 millióval nőtt az éhezési küszöb alá eső lakosok száma, a szám 60 millióval több, mint amit az öt évvel korábbi számadatok mutattak.

Az aggasztó beszámoló figyelmeztet: a világ 9%-a alultáplált volt tavaly, és minden nemzetközi erőfeszítés ellenére növekedő tendencia figyelhető meg az éhezést illetően. A 2019-ben éhezőnek nevezhető lakosság nagyobbik része ázsiai, őket Afrika követi. Az alultápláltság nagyobb arányban fenyegeti a nőket, mint a férfiakat.

A vírusjárvány tovább rontott a helyzeten, a világméretű járvány további 100 millióval növelheti az éhezők és alultápláltak számát. Az amerikai székhelyű Catholic Relief Services segélyszervezet májusban nagy kampányt indított a világméretű éhezés kiküszöbölésére. Sok ország már a koronavírus járvány előtt élelemhiánnyal küszködött, a munkanélküliség, a kötelező bezártság, a határok lezárása, a megnövekedett élelmiszerárak, a tartalékok kifogyása mind-mind rontott a helyzeten. Éppen a legrászorultabbak nem jutottak élelmiszerhez sok helyen. Az amerikai segélyszervezet, a CRS elnöke, Sean Callahan minderre felhívta a figyelmet, és jelezte: igyekeznek ezeknek a rászoruló közösségeknek a segítségére sietni, megfelelő élelmiszerekkel ellátni őket a krízishelyzetben és azután is. “Ha most nem biztosítjuk a gyermekek élelmezését, az egész későbbi életükre kihat” – mondta Callahan. Az általuk szervezett kampány során a katolikusokat igyekeznek arra nevelni, hogy figyeljenek a környezetükben élők szükségleteire is, és ugyanakkor világszerte segítsék a rászorulókat.

Bernard Hebda érsek (St. Paul és Minneapolis), a segélyszervezet elnökségi tagja megszólalásában méltatta a kampányt mint a világméretű szolidaritás jelét és megnyilvánulását, hiszen katolikus kötelesség szolidárisnak lenni, az emberi méltóság érvényesítéséért és az emberiség közös javáért dolgozni. “Hisszük, hogy minden ember élete egyformán értékes” – mondta az érsek.

A Catholic News Agency híradása nyomán
Fordította: Bodó Márta

MEGOSZTÁS