Kneipp-terápia: vízkúrával a vérnyomás szabályozásáért

0
695
Illusztráció • Pixabay

A vért a szív hajtóereje továbbítja az erekbe, ahol állandóan bizonyos fokú nyomás alatt van. A vérnyomást befolyásolja a szív ereje és a szív összehúzódásával az érrendszerbe pumpált vér mennyisége, a hajszálerek ellenállása, az érfalak minősége, a teljes érrendszeri vérmennyiség és annak összetétele. Egyetlen módszerrel sem tudjuk a vérkeringést és a vérnyomást annyira befolyásolni, mint a sokoldalú vízkúrával.

A vérnyomás pontos megfigyelésével egyrészt a szív és az érrendszer állapotát vizsgáljuk, másrészt a víz alkalmazásának a vérkeringésre és keringési szervekre kifejtett hatását. Számos vizsgálat bizonyítja, hogy a hideg vízkúra alkalmazása után általában a vérnyomás először emelkedik, azután csökken. Meleg fürdőben pedig fordítva történik: a vérnyomás eleinte csökken, később pedig megfelelő módon emelkedik. A vízkúra hatása az érintett személy kora,egészségi állapota, az inger erőssége és behatási ideje szerint változik. A forró lábfürdő emeli a vérnyomást,így, akik az agyi erek elmeszesedésében szenvednek,kerüljék a melegedő lábfürdőt. A nők vérnyomása általában valamivel alacsonyabb a férfiakénál: felnőtteknél az optimálisnál alacsonyabb vérnyomás azt mutatja, hogy a szívizom ereje vagy a véredények működése csökkent. Magasabb vérnyomásnál a vér az egész érpályán az optimálisnál nagyobb nyomás alatt áll. Vérszegény és gyenge testalkatú embereknél a vérnyomás rendszerint alacsonyabb a normális értéknél. Bár egyiket sem szabad elhanyagolni, a magas vérnyomás nagyobb figyelmet igényel: lehet átmeneti jellegű, de állandósult állapot is. Oka igen sokféle lehet: lelki izgalom, aggodalom, gondterheltség, nélkülözés, testi fájdalom, testi és lelki túlerőltetettség. Az állandó rohanás, sietség, a folyamatos,idegrendszert romboló feszültség sokaknál idő előtt kiváltja a magas vérnyomást, ez pedig korai érelmeszesedést, vénülést okoz. Ugyanakkor számos betegség is megemeli a vérnyomást.

Az évekig tartó, rendellenes, magas vérnyomás mindenekelőtt a szív és az érrendszer korai elhasználódását vonja maga után, de a fokozott nyomás hatására az egész keringési rendszerben is felléphetnek kóros elváltozások, mint az érelmeszesedés. Az így megváltozott érrendszer természetesen más szervekre is kedvezőtlen hatást gyakorol, amelyet különösen a veséken észlelhetünk. Ahogy Kneipp mondja:nem elég csak a tüneteket kezelni, a betegség gyökerét kell megtalálni. Éppen ezért magas vérnyomása legelső gondunk a kór okozójának hatástalanítása legyen! Figyeljünk a táplálkozásunkra, gondoljuk át alaposan, milyen életvitelt folytatunk, gondoskodjunk arról, hogy rendszeresen legyen székletünk és tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn. Ezek olyan általános érvényű egészségügyi szabályok,amelyeknek pontos betartása az egészséges érrendszer szempontjából elengedhetetlen.

Nem mindegy, melyik órában vízkúrázunk

A gondosan, szakszerűen végzett Kneipp-kúra a magas vérnyomás megelőzésében és annak gyógyításában ártalmatlan, de kielégítő és biztos gyógymód. A vízgyógyászati eljárások közül a következők használata vált be a legjobban: reggelente teljes testlemosás hideg vízzel, hideg félfürdők, ülőfürdő, hideg lábfürdő, hideg vagy váltó térdzuhany vagy combleöntés, váltó vagy hideg karleöntés, váltó vagy hideg karfürdő, ágyékpakolás, törzspakolás, esetleg vizes zoknik alkalmazása. Ezek közül a leghatásosabbnak különösen a karfürdő és a pakolások bizonyultak. A váltó vagy hideg karfürdő a vérnyomást lényegesen csökkenti, de ezt a hatást váltja ki a törzsborogatás is. A zürichi egyetemi klinikán végzett kísérletek azt bizonyítják, hogy a törzsborogatás után a vérnyomás kisebb-nagyobb mértékben csökken, és az elért eredmény a vízkúra befejezése után is megmarad. Ezeket a borogatásokat, pakolásokat a reggeliórákban, 5 és 7 óra között alkalmazzuk, fél óráig fent hagyva őket. Hatásukat fokozza a napi séta.

A felsorolt eljárások mellett a gyógyulásban fontos szerepet játszik az egészséges életmód. A mértékletesevés-ivás egészségünk alapja. A nyugalom elsődleges jelentőségű: a mindennapi életben olykor elkerülhetetlen, erős felindultság esetén vegyen az illető azonnal hideg karfürdőt. Az alacsony vérnyomásban szenvedők hetente kétszer vegyenek váltó, rozmaringos lábfürdőt, ami serkenti a vérkeringést. Alkalmazhatnak váltó karfürdőt, illetve melegedő láb- vagy karfürdőt. A délutáni órákban használt hideg karfürdő stabilizálja a vérnyomást.

Péter M. Imelda nővér

(A cikk nyomtatott változata megjelent a Vasárnap hetilap 2019. december 8-ai számában.)